Πιάνουν δουλειά στις ΗΠΑ οι ρυθμιστικές αρχές

Πιάνουν δουλειά στις ΗΠΑ οι ρυθμιστικές αρχές

Μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι η κατάρτιση ρυθμιστικού πλαισίου για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα χρονιά θα αποβεί κρίσιμη για τη χρηματοπιστωτική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του επιτελείου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμοι να προωθήσουν κανονιστικές αλλαγές – και αυτές εκτιμάται πως θα δημιουργήσουν πονοκεφάλους στη Γουόλ Στριτ αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Ενα χρόνο μετά την ανάληψη καθηκόντων και ο Τζο Μπάιντεν συγκρότησε εντέλει την κορυφαία ομάδα που θα στελεχώσει τις ρυθμιστικές αρχές. Οπότε, τους επόμενους 12 μήνες οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να αντιστρέψουν τα όσα λίγα έπραξαν οι προκάτοχοί τους επί προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ακολουθώντας σκληρή στάση προς τις τράπεζες της Γουόλ Στριτ και τους νεοεισερχόμενους παίκτες στον κλάδο αυτό. Μεταξύ των προτεραιοτήτων, στη φιλόδοξη ατζέντα της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι η κατάρτιση ρυθμιστικού πλαισίου για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και όσους δραστηριοποιούνται στη χρηματοπιστωτική τεχνολογία, η ενίσχυση του ανταγωνισμού, καθώς και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το 2022 αναμένεται να αποβεί κρίσιμο για τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, διότι ευελπιστούν να επηρεάσουν την κατάρτιση των εν λόγω κανονισμών, όπως αναφέρουν τόσο οι αναλυτές του κλάδου όσο και καλά πληροφορημένες πηγές της Ουάσιγκτον. «Το 2022 είναι η χρονιά που η θεωρία θα λάβει πραγματική υπόσταση για ορισμένες βασικές προτεραιότητες στην πολιτική για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες», υπογραμμίζει ο Αϊζακ Μπολτάνσκι, διευθυντής ερευνών πολιτικής στον χρηματιστηριακό όμιλο της BTIG. Και ενώ οι προοδευτικοί ήλπιζαν για ταχεία αναθεώρηση της χρηματοπιστωτικής πολιτικής το 2021, η βραδύτητα από τον Λευκό Οίκο στην πλήρωση των αντίστοιχων θέσεων στο υπουργείο Οικονομικών, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, την Αρχή για την προστασία των καταναλωτών και τη Ρυθμιστική Αρχή για τις αγορές εμπορευμάτων ουσιαστικά λειτούργησε ως τροχοπέδη. Τα σχετικά επισημαίνει ο Ααρον Κλάιν του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς.

Ενα από τα πεδία προτεραιότητας είναι εκείνο των κρυπτογραφημένων νομισμάτων, όπως επισημαίνουν στελέχη συναφών επιχειρήσεων. Οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν τους κινδύνους, τους οποίους ενέχουν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και το εάν μπορούν να υπαχθούν σε ένα υφιστάμενο πλαίσιο. Εχουν, πάντως, προειδοποιήσει ότι τα αποκαλούμενα «σταθερά νομίσματα» (stablecoins), δηλαδή τα ψηφιακά νομίσματα τα προσδεδεμένα με παραδοσιακά νομίσματα, θα μπορούν να προκαλέσουν συστημική απειλή, εάν καταστούν ιδιαίτερα δημοφιλή, οπότε θα έπρεπε να τεθούν υπό ρύθμιση, όπως συμβαίνει και με τις τράπεζες. Επιπροσθέτως, οι Αρχές εκτιμάται πως θα επιδιώξουν να χαλιναγωγήσουν τη δραστηριότητα και άλλων παικτών της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας, οι οποίοι εισδύουν στον χώρο της τραπεζικής, παρέχοντας χορηγήσεις και προϊόντα πληρωμών. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενόσω εντείνονται οι ανησυχίες ότι αυτοί οι παίκτες, οι οποίοι ακροθιγώς ελέγχονται, μπορεί να κινούνται και εις βάρος του καταναλωτικού κοινού και σε αυτό το μέτωπο οι Αρχές βρίσκουν συμμάχους τις τράπεζες.

«Θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε έντονη κινητικότητα στον χώρο αυτό και εμείς θα είμαστε ιδιαίτερα ενεργοί στη σχετική δημόσια συζήτηση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Αμερικανών Τραπεζών, Ρομπ Νίκολς. Λόγου χάριν, ο Ροχίτ Τσόπρα, διευθυντής του Γραφείου Χρηματοπιστωτικής Προστασίας Καταναλωτών, προσφάτως ζήτησε από τους τεχνολογικούς κολοσσούς και τις εταιρείες ψηφιακών πληρωμών της μεθόδου «αγόρασε τώρα, πλήρωσε μετά» να του χορηγήσουν δεδομένα των δραστηριοτήτων τους, υποδηλώνοντας ότι ο κλάδος θα ελέγχεται ενδελεχώς το 2022.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή