Αισιοδοξία για την παγκόσμια ανάκαμψη το 2022

Αισιοδοξία για την παγκόσμια ανάκαμψη το 2022

Η νέα, εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού, «Ομικρον», έχει ήδη εντοπιστεί σε τουλάχιστον 90 χώρες παγκοσμίως, ενώ σε ορισμένες εξ αυτών είναι ήδη η κυρίαρχη.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα, εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού, «Ομικρον», έχει ήδη εντοπιστεί σε τουλάχιστον 90 χώρες παγκοσμίως, ενώ σε ορισμένες εξ αυτών είναι ήδη η κυρίαρχη. Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο ρυθμός εξάπλωσής της και να μειωθεί η αυξανόμενη πίεση στα εθνικά συστήματα υγείας, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις προχωρούν στη λήψη μέτρων, περισσότερο ή λιγότερο αυστηρών. Εντούτοις, αν και δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα από την επιστημονική κοινότητα, η πλειονότητα των επενδυτών αισιοδοξεί ότι η «Ομικρον» είναι λιγότερο επικίνδυνη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και ότι το υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων θα βοηθήσει ώστε, παρά τον αυξανόμενο αριθμό των νέων κρουσμάτων, τα συστήματα υγείας να μην υπερβούν τα όρια αντοχής τους. Η επικρατούσα αυτή αντίληψη συνέβαλε στη διατήρηση θετικού κλίματος στα περισσότερο διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες, με τον S&P 500 της Wall Street να καταγράφει ενδοσυνεδριακά την Τρίτη νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο. Εντούτοις, η ανοδική κίνηση ανακόπηκε, με τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ασία να καταγράφουν απώλειες την Τετάρτη, αν και περιορισμένες, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις των μέτρων προστασίας.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να ανακάμπτει το 2022 για δεύτερο συνεχές έτος μετά την πρωτοφανή συρρίκνωση το 2020 λόγω της πανδημίας, με την καταναλωτική ζήτηση να εκτιμάται ότι θα παραμείνει η βασική κινητήρια δύναμη λόγω της σημαντικής συνεχιζόμενης στήριξης από τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και τη συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Εντούτοις, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σε σχέση με το 2021, καθώς απαιτείται ακόμα χρόνος για την επίλυση των προβλημάτων στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ μειώνεται η θετική επίδραση από τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που εφαρμόστηκαν για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας.  

Ανοδικά κινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και οι τιμές πετρελαίου, με το Brent να ανέρχεται πάνω από τα $79 ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τα τέλη Νοεμβρίου και να σημειώνει αύξηση πάνω από 40% από τις αρχές του έτους, καθώς η αναμενόμενη διατηρήσιμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα ευνοήσει τη σχετική ζήτηση. Στις αγορές συναλλάγματος, η εκτίμηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα εισέλθει σε έναν νέο κύκλο αύξησης των επιτοκίων το 2022, νωρίτερα από την ΕΚΤ, συνεχίζει να ευνοεί το δολάριο, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να κυμαίνεται κάτω από το επίπεδο 1,13 νωρίς την Τετάρτη, 0,3% ασθενέστερη σε εβδομαδιαία βάση και 7,5% χαμηλότερα από τις αρχές του έτους. 

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή