Τουρκία: Πάνω από 36% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός

Τουρκία: Πάνω από 36% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός

Κατέγραψε ρεκόρ 19 ετών - Εκτιμήσεις ότι θα φτάσει το 50% μέχρι τον Μάρτιο

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα κακό οιωνό  για τον Τούρκο πρόεδρο αποτελεί πλέον ο πληθωρισμός, που  τον Δεκέμβριο εκτοξεύθηκε στο 36,08%, βυθίζοντας όλο και περισσότερο στην ένδεια τα φτωχότερα στρώματα του λαού, ενώ η γειτονική χώρα έχει μπει σε τροχιά εκλογών. Ο δείκτης καταγράφει το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2002, όταν η Τουρκία βυθιζόταν στην οικονομική κρίση που εξαφάνισε το παλιό πολιτικό σκηνικό και έδωσε θριαμβευτική εκλογική νίκη στον Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα Ευημερίας και Ανάπτυξης. Ακόμη πιο δυσοίωνες είναι, όμως, οι εκτιμήσεις οικονομολόγων, που θεωρούν σχεδόν βέβαιη την περαιτέρω εκτίναξη του δείκτη πληθωρισμού, ενδεχομένως στο 40% ή το 50% πιθανώς και τους επόμενους μήνες, αν δεν αντιστραφεί η αυτοκτονική νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων. Την ίδια στιγμή ο τουρκικός λαός δυσκολεύεται να επιβιώσει εξαιτίας της ακρίβειας.

Μιλώντας στο Reuters, η Οζλέμ Ντεριτσί Σενγκιούλ, ιδρυτικό στέλεχος της συμβουλευτικής Spinn Consulting, τόνισε πως «τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν αμέσως και επιθετικά, είναι επιτακτική ανάγκη». Οπως υπογράμμισε η ίδια, όμως, η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια και ο πληθωρισμός «ενδέχεται να φτάσει στο 40% με  50% μέχρι τον Μάρτιο». Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και του Ιμπραήμ Ακσόι, οικονομικού αναλυτή στην HSBC, που μιλώντας στους Financial Times προέβλεψε πως ο πληθωρισμός θα φτάσει περίπου στο 42% τον Απρίλιο. Το ανησυχητικό 36,08% του Δεκεμβρίου αποτελεί, άλλωστε, θεαματική άνοδο του δείκτη, δεδομένου ότι μόλις τον Νοέμβριο βρισκόταν με τα επίσημα στοιχεία στο  21% και έπεται της τελευταίας μείωσης των επιτοκίων στο 14%. Στην ουσία, τα πραγματικά επιτόκια στην Τουρκία είναι σε αρνητικό έδαφος και εξωθούν για μια ακόμη φορά σε άτακτη φυγή τους επενδυτές που εγκαταλείπουν τους τουρκικούς τίτλους και  το νόμισμα της χώρας. Ετσι, παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος και τις υποσχέσεις για αναπλήρωση των καταθέσεων στο ποσοστό που χάνουν από την πτώση του νομίσματος, η τουρκική λίρα δέχθηκε νέες πιέσεις και στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης υποχώρησε κατά 5%, για να ανακάμψει αργότερα 3%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 13,0453 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο.

Σε ό,τι αφορά τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα τουρκικά νοικοκυριά, αντανακλούν στα επιμέρους στοιχεία του δείκτη, καθώς ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων έχει φτάσει στο 44% και των μεταφορών στο 54%. Από τον περασμένο μήνα στην Κωνσταντινούπολη έχει κάνει την εμφάνισή του το φαινόμενο των πολιτών που συγκεντρώνονται σε μεγάλες ουρές για να αγοράσουν επιδοτούμενο ψωμί. Οι δημοτικές αρχές της πόλης διοργανώνουν τέτοιου είδους επιδοτήσεις, ενώ εκτιμούν πως το κόστος ζωής στην Τουρκία έχει αυξηθεί συνολικά κατά 50% μέσα στο περασμένο έτος. «Δεν βγαίνουμε έξω, μόνο από το σπίτι μας πηγαίνουμε στη δουλειά μας και πάλι πίσω στο σπίτι», τονίζει στο Reuters ένας από τους παρευρισκομένους.

Τα τελευταία στοιχεία φέρουν τις τιμές παραγωγού να έχουν αυξηθεί κατά 80% σε ετήσια βάση.

Για τον Τούρκο πρόεδρο, όμως, η σημαντική είδηση χθες δεν ήταν άλλη από τη θεαματική αύξηση που σημείωσαν οι εξαγωγές κατά 33% στη διάρκεια του περασμένου έτους, με αποτέλεσμα να φτάσει έτσι τη συνολική αξία τους στα 225 δισ. δολάρια. «Εχουμε μόνον μια μέριμνα: τις εξαγωγές, τις εξαγωγές και τις εξαγωγές», τόνισε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ προσέθεσε πως στη διάρκεια των ετών που βρίσκεται στην ηγεσία της Τουρκίας οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας έχουν εξαπλασιαστεί. Η έμφαση στις εξαγωγές βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας αλλά μάλλον εξίσου ανορθόδοξης θεωρίας του Τούρκου  προέδρου, πως η χώρα θα βρει την ευημερία μέσω της κινεζοποίησης της οικονομίας της, δηλαδή με ένα φθηνό νόμισμα που θα οδηγεί σε αύξηση των εξαγωγών και έτσι σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο πληθωρισμός πλήττει εξίσου τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες της χώρας, με τα τελευταία στοιχεία να φέρουν τις τιμές παραγωγού να έχουν εκτοξευθεί κατά 80% σε ετήσια βάση.

Κι ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου να ακολουθεί την πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν χάνουν την ευκαιρία να σχολιάσουν τη δεινή θέση στην οποία έχει φέρει τον τουρκικό λαό η πολιτική Ερντογάν. Ο Αλί Μπαμπατσάν, άλλοτε στενός συνεργάτης του Ερντογάν που έχει αποσχισθεί από το κυβερνών κόμμα και ηγείται του κόμματος της Δημοκρατίας και της Προόδου, εξέφρασε την εκτίμηση πως ο πληθωρισμός είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερος από τα επίσημα στοιχεία, ενώ χαρακτήρισε τη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας «θεσμό που μαγειρεύει τους αριθμούς». Παράλληλα, ο Ντουρμούς Γιλμάζ, πρώην ηγετικό στέλεχος της κεντρικής τράπεζας και νυν μέλος του δεξιού Καλού Κόμματος, τόνισε πως ο πληθωρισμός «είναι η ρίζα των οικονομικών δεινών της χώρας» και ζήτησε να εφαρμοστεί άμεσα «κατεπείγον πρόγραμμα σταθεροποίησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή