Νέα «τρικ» από Ερντογάν για να αυξήσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα

Νέα «τρικ» από Ερντογάν για να αυξήσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα

Σε νέες μηχανορραφίες επιδίδεται η Τράπεζα της Τουρκίας προσπαθώντας να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα που τείνουν και πάλι να εξανεμιστούν, αλλά και να στηρίξει το νόμισμα της χώρας που έχει επιστρέψει σε πτωτική πορεία.

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες μηχανορραφίες επιδίδεται η Τράπεζα της Τουρκίας προσπαθώντας να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα που τείνουν και πάλι να εξανεμιστούν, αλλά και να στηρίξει το νόμισμα της χώρας που έχει επιστρέψει σε πτωτική πορεία. Αυτή τη φορά η Τράπεζα της Τουρκίας  επιχειρεί ουσιαστικά να κατασχέσει τμήμα των εσόδων από τις εξαγωγικές  επιχειρήσεις της χώρας που από τη φύση της δραστηριότητάς τους πληρώνονται σε συνάλλαγμα, δολάρια, ευρώ ή στερλίνες.

Τις καλεί να μετατρέψουν το 25% από αυτά σε τουρκικές λίρες, τις οποίες θα τους πουλήσει η ίδια, παίρνοντας, έτσι, το αντίτιμο σε σκληρό νόμισμα για την τόνωση των διαθεσίμων της και ενισχύοντας κατά κάποιον τρόπο την τουρκική λίρα. Εχει προηγηθεί βέβαια η συνεχιζόμενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας, που χθες έχασε και πάλι το 0,3% της αξίας της έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 13,34 λίρες προς ένα δολάριο. Αιτία είναι πάντα η ανορθόδοξη πολιτική που υπαγορεύει στην κεντρική τράπεζα να διατηρεί τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, όταν ο πληθωρισμός είναι διψήφιος εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τις αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων, άλλωστε, η κεντρική τράπεζα δίνει περαιτέρω ώθηση στον πληθωρισμό, που με τα τελευταία στοιχεία έχει εκτοξευθεί στο 36,08%, επιστρέφοντας στα προ Ερντογάν επίπεδα.

Η Τράπεζα της Τουρκίας «κατάσχει» το 25% των εσόδων σε συνάλλαγμα από τις εξαγω-γικές επιχειρήσεις της χώρας.

Παράλληλα, όμως, φαίνεται πως έχει αρχίσει να πουλάει από τα διαθέσιμά της στο υπουργείο Οικονομικών για να γεμίσει τα ταμεία της. Αυτή είναι τουλάχιστον η ερμηνεία που δίνουν δύο μέλη αντιπολιτευόμενου κόμματος που προσπαθούν να ερμηνεύσουν μια εξαιρετικά περίεργη μεταβολή στα ταμεία της κεντρικής τράπεζας, ένα είδος απροσδόκητα μεγάλου κέρδους. Η Τράπεζα της Τουρκίας εμφανιζόταν στις 30 Δεκεμβρίου να σημειώνει ετήσια ζημία ύψους 70 δισ. τουρκικών λιρών και μόνο μία ημέρα μετά, στις 31 Δεκεμβρίου, εμφάνιζε κέρδη ύψους 60 δισ. τουρκικών λιρών. Αυτό σημαίνει  ότι σε μία ημέρα αυξήθηκαν τα κεφάλαιά της κατά 130 δισ. τουρκικές λίρες, τουτέστιν κατά 10 δισ. δολάρια σε αξία. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ανατροπή σε διάστημα μόλις μίας ημέρας, όπως προκύπτει από τον ημερήσιο ισολογισμό της τράπεζας.

Η αιφνιδιαστική αυτή αύξηση των κεφαλαίων στα ταμεία της κεντρικής τράπεζας καταγράφεται μάλιστα λίγες ημέρες μετά την υπόσχεση που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε όσους είναι διατεθειμένοι ακόμα να διατηρούν τις αποταμιεύσεις τους στο τουρκικό νόμισμα ότι θα αναπληρώνει εφεξής όποιο τμήμα των καταθέσεων εξανεμίζεται εξαιτίας της υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Η Τράπεζα της Τουρκίας απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την απροσδόκητη αύξηση των κεφαλαίων στα ταμεία της. Σύμφωνα, όμως, με τον πρώην αντιπρόεδρο της κεντρικής τράπεζας, Ιμπραήμ Τουρχάν, και τον άλλοτε τραπεζίτη Κερίμ Ρότα, που είναι σήμερα και οι δύο μέλη του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Μέλλοντος, μια ερμηνεία, ίσως η μοναδική, είναι πως η κεντρική τράπεζα πούλησε μέρος των συναλλαγματικών της διαθεσίμων στο τουρκικό υπουργείο Οικονομικών. Οπως τονίζουν οικονομολόγοι του Bloomberg, η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος αυξάνει την αξία των συναλλαγματικών διαθεσίμων. Η κεντρική τράπεζα πρέπει, όμως, να πουλήσει τα διαθέσιμά της και να εισπράξει το τοπικό νόμισμα προκειμένου να αντλήσει αυτό το όφελος. Οπως, άλλωστε, υπογράμμισε ο Τουρχάν, το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι πως τελικά τα ποσά αυτά πρέπει και πάλι να αγοραστούν προκειμένου να διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή