Ισχυρά αντισώματα στην «Όμικρον» για τη γαλλική οικονομία

Ισχυρά αντισώματα στην «Όμικρον» για τη γαλλική οικονομία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Στη Γαλλία φαίνεται πως ακόμα η περίοδος των εορτών δεν έχει λήξει. Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι παρατηρούνται έξαρση των μολύνσεων του κορωνοϊού και άνοδος πληθωρισμού, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο. Με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού και τους περιορισμούς για όσους δεν εμβολιάσθηκαν να έχουν τεθεί σε ισχύ ήδη από τα τέλη καλοκαιριού, η Γαλλία δεν επέβαλε έκτοτε αυστηρά μέτρα στις επιχειρήσεις, όταν προ των Χριστουγέννων εμφανίστηκε το χειμωνιάτικο κύμα του ιού. Ισως το πλαίσιο αυτό να αλλάξει εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης «Ομικρον», ενώ το πρώτο ήμισυ του Δεκεμβρίου οι καταναλωτές ζούσαν ήρεμα με χαμηλό αριθμό μολύνσεων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειωτέον πως η γαλλική οικονομία έχει εντονότερο προσανατολισμό στην παροχή υπηρεσιών και είναι λιγότερο εξαρτώμενη από τη βιομηχανία εν συγκρίσει με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Συνεπώς και η ανάπτυξή της θα επηρεαστεί σε μικρότερο βαθμό από τις ελλείψεις στο σύστημα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Συνολικά μιλώντας, αναμένουμε το ΑΕΠ της χώρας να αυξηθεί κατά 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, υπερσκελίζοντας το αντίστοιχο της Ευρωζώνης του 0,3%. Ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο στον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο των 100 μονάδων άνω του αναθεωρημένου δείκτη των 98 μονάδων του Νοεμβρίου.

Επιπλέον ξεπέρασε και τον μέσο όρο των προβλέψεων του Reuters στις 97 μονάδες. Μια ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα των καταναλωτών ανέφερε δύο πράγματα, δηλαδή ότι και οι τρέχουσες τιμές έχουν άνοδο αλλά και ότι προσβλέπουν σε μια αποκλιμάκωσή τους μέσα στο προσεχές δωδεκάμηνο, ενώ η ενίσχυσή τους τον Νοέμβριο εκτιμούν πως θα εξασθενήσει σταδιακά.

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,5%.

Η δυνατότητα των νοικοκυριών να κάνουν αποταμίευση παραμένει σταθερή επί του παρόντος σε σύγκριση με τον Νοέμβριο.

Κι ενώ ο αριθμός των νοικοκυριών στη Γαλλία που σχεδιάζουν να τονώσουν την αποταμίευση στο μέλλον, υποχώρησε κατά δύο μονάδες τον Δεκέμβριο, παρέμεινε σε επίπεδο άνω του μεσοπρόθεσμου μέσου όρου. Αν και οι Γάλλοι καταναλωτές είχαν ήρεμες ημέρες στις αρχές Δεκεμβρίου, ίσως τα πράγματα έκτοτε να έχουν αλλάξει. Η τελευταία έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας μεταξύ 26.11 – 16.12 συγκέντρωσε στοιχεία προ της επιδείνωσης της κατάστασης με νέα αύξηση μολύνσεων. Πέραν τούτου, η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις επιχειρήσεις, αλλά αυτό ίσως τώρα στις αρχές της χρονιάς μεταβληθεί, επηρεάζοντας τους καταναλωτές.

* Ο κ. Guidogiorgio Bodrato είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT