Χρηματιστήριο: Μικρές πιέσεις και κατοχύρωση κερδών

Χρηματιστήριο: Μικρές πιέσεις και κατοχύρωση κερδών

Στις 905,70 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τζίρο στα 42,92 εκατ. ευρώ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή των πωλητών έφεραν η ανοδική διάσπαση των 900 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και η αβεβαιότητα και η ανησυχία που κυριαρχούν στο μέτωπο της πανδημίας, με τις πιέσεις να είναι ωστόσο μικρές και τον τζίρο να κινείται στα συνήθη πολύ χαμηλά επίπεδα. Η μεταβλητότητα στο Χ.Α., αλλά και στις διεθνείς αγορές, είναι αναπόφευκτη όσο το νέο κύμα τη πανδημίας συνεχίζει να δείχνει τα «δόντια» του, δίνοντας έτσι έναν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα στην όποια ανοδική αντίδραση και διατηρώντας την επιφυλακτικότητα στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Οπως προειδοποιούν και εγχώριοι αναλυτές, εισερχόμαστε σε ένα δύσκολο δίμηνο λόγω κρουσμάτων, και συνιστούν προσοχή βραχυπρόθεσμα, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα. Αλλωστε, όπως αναφέρουν, το γεγονός ότι την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε εκ νέου τις 910 μονάδες και στη συνέχεια κινήθηκε χαμηλότερα, μην μπορώντας να τις διασπάσει, είναι ένα γνωστό «μοτίβο» για το Χ.Α., καθώς από τον Απρίλιο του 2021 έχουν καταγραφεί τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες ανοδικής διαφυγής από τα επίπεδα αυτά.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,26% και έκλεισε στις 905,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,92 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,20% στις 2.176,72 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,07% και στις 1.512,05 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τη Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό κινούμενο μέσο όρο 30 ημερών στις 872 μονάδες. Σημεία στήριξης αποτελούν οι 900 και 872 και σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες.

Εισερχόμαστε σε ένα δύσκολο δίμηνο λόγω κρουσμάτων, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα, σημειώνουν αναλυτές.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν οι Titan, Quest και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ με κέρδη άνω του 1%, ενώ στον αντίποδα πιέσεις άνω του 1% σημειώθηκαν σε Coca-Cola (μετά το ράλι στην προηγούμενη συνεδρίαση), ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,88% στις 581,83 μονάδες, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 0,56%, την Eurobank κατά 2,48% και την Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,46%, ενώ απώλειες 0,72% κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα.

Οπως παρατηρεί ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ο Γενικός Δείκτης συσσωρεύει για 43 ολόκληρες εβδομάδες ανάμεσα στις 830-930 μονάδες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έπειτα από μεγάλες συσσωρεύσεις έρχεται μεγάλη κίνηση, κάτι που θα χρειαστεί επιβεβαίωση από μια κατοχύρωση ενός εκ των δύο επιπέδων. Μην ξεχνάμε πως το 2021 το Χ.Α. κατάφερε να αντλήσει κοντά στα 8 δισ. ευρώ σε αυξήσεις κεφαλαίου και νέα ομολογιακά δάνεια, όπως επισημαίνει, που από τη μια «στέγνωσαν» την αγορά ενώ από την άλλη πέρασαν τα κεφάλαια μέσα στην αγορά, αυξάνοντας τους ενασχολούμενους και τις κεφαλαιοποιήσεις.

Η πανδημία κατάφερε να συγκρατήσει τις αγορές και το 2021, μια και ο φόβος μετά και την πτώση του 2020 είναι ακόμα νωπός. Ολα δείχνουν ότι το 2022 θα στρέψει τα μάτια του από τα εμβόλια στα φάρμακα κατά της πανδημίας. Το τι θα γίνει με τα επιτόκια εξαρτάται από την πορεία του πληθωρισμού. Πάντως, το stock picking το οποίο κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα αναμένεται να παραμείνει η κύρια στρατηγική, καθώς χωρίς αυτό δύσκολα κάποιος μπορεί να κερδίσει την αγορά, σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης.

Το μόνο σίγουρο, όπως καταλήγει, είναι ότι το 2022 θα έχουμε μεγαλύτερες χρηματιστηριακές συγκινήσεις από τη χρονιά που πέρασε. Μένει να δούμε αν το Χρηματιστήριο μπορεί να ακολουθήσει την πραγματική οικονομία, που όλα δείχνουν ότι θα «τρέξει» με σημαντικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή