Νέο Ελντοράντο ανακαλύπτουν οι επενδυτές στο «μετα-σύμπαν»

Νέο Ελντοράντο ανακαλύπτουν οι επενδυτές στο «μετα-σύμπαν»

Ερχεται έκρηξη ψηφιακών υπηρεσιών και ηλεκτρονικών προϊόντων

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο Ελντοράντο ανακαλύπτουν οι επενδυτές στο λεγόμενο «μετα-σύμπαν», το σύμπαν των νέων ψηφιακών τεχνολογιών που θεωρητικά τουλάχιστον θα ανταποκριθεί στην εντεινόμενη τάση των σύγχρονων ανθρώπων να περνούν όλο και μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους και των δραστηριοτήτων τους στον ψηφιακό και εικονικό κόσμο. Προεξοφλώντας την εξέλιξη, επιχειρήσεις κάθε είδους ετοιμάζουν άλλες ψηφιακές υπηρεσίες και άλλες ψηφιακές εκδοχές των προϊόντων τους, ενώ αναμένεται έκρηξη στον χώρο των μικροεπεξεργαστών, των αισθητήρων, των ακουστικών και των φορητών συσκευών κάθε είδους.

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται στον καταιγισμό από εξελίξεις του είδους που αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στη διάρκεια του περασμένου έτους η συμφωνία της βιομηχανίας ηλεκτρονικών Sony με την πόλη του Μάντσεστερ για την ανάπτυξη ψηφιακής αναπαραγωγής του σταδίου της πόλης, ώστε να μπορούν να το επισκεφθούν ψηφιακά οι φανατικοί οπαδοί. Σε αντίστοιχη επιτυχία προσβλέπουν εταιρείες που εκθέτουν αυτή την εβδομάδα τα νέα προϊόντα τους στην ετήσια έκθεση τεχνολογίας στο Λας Βέγκας όπως, για παράδειγμα, η Samsung που δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να διακοσμήσουν ιδεατά και φανταστικά διαμερίσματα με τις ψηφιακές συσκευές των οικιακών της συσκευών. Στελέχη της βιομηχανίας ηλεκτρονικών υποστηρίζουν πως το «μετα-σύμπαν δεν είναι πλέον μια φαντασίωση αλλά μια σαφής τάση για το μέλλον».

«Μετα-κινητικότητα»

Σύμφωνα, άλλωστε, με ρεπορτάζ του Reuters, η αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai Motors σχεδιάζει τώρα το δικό της μερικώς εικονικό μέλλον, που θα είναι όμως παράλληλα διαδραστικό, και το αποκαλεί «μετα-κινητικότητα». Αφορά ένα σύμπλεγμα από συσκευές ρομποτικής που θα αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους και θα προσφέρουν μεγάλο εύρος υπηρεσιών κίνησης, από την αυτόματη μεταφορά ανθρώπων μέχρι τον τηλεχειρισμό ρομπότ σε «έξυπνο» εργοστάσιο. Η Hyundai υποστηρίζει πως θα προσφέρει μεταξύ άλλων ένα όχημα που θα μετατρέπεται σε χώρο εργασίας ή σε χώρο ψυχαγωγίας και θα περιλαμβάνει πλατφόρμα τρισδιάστατων βιντεοπαιχνιδιών, ένα «έξυπνο» εργοστάσιο στο οποίο οι άνθρωποι θα χειρίζονται από μακριά τα ρομπότ, ενώ ρομπότ θα αλληλεπιδρούν με μηχανήματα και προϊόντα μέσα στη μονάδα παραγωγής καθώς και με συσκευές αυτόματης μετακίνησης ανθρώπων με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα.

Θα υπάρξει ένα κύμα τεράστιας ζήτησης για λογισμικό ανάλογο εκείνου των πρώτων χρόνων των έξυπνων κινητών.

Αρκετοί παράγοντες της βιομηχανίας επιμένουν πως είναι ήδη σαφές ότι αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση για προϊόντα των ψηφιακών τεχνολογιών και προεξοφλούν πως το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά που οι επενδυτές θα πάρουν στα σοβαρά όσα προσφέρει η εικονική πραγματικότητα.

Μιλώντας στους FT, ο Σάιμον Πάουελ, στέλεχος της επενδυτικής Jefferies, τονίζει μάλιστα πως «οι επενδυτές πρέπει να δουν το μετα-σύμπαν ως την ψηφιοποίηση της ανθρώπινης δραστηριότητας και την ανατροπή σε όσα δεν έχουν υποστεί έως τώρα ανατροπές».

Ο ίδιος τονίζει επίσης πως η όλη διαδικασία θα απαιτήσει πολύ περισσότερους επεξεργαστές, πολύ μεγαλύτερη ενέργεια υπολογιστικής νοημοσύνης και πολύ περισσότερες φορητές συσκευές και θα υπάρξει ένα κύμα τεράστιας ζήτησης για λογισμικό ανάλογο εκείνου των πρώτων χρόνων των έξυπνων κινητών. Και βέβαια θα ωφεληθούν οι βιομηχανίες παραγωγής μικροεπεξεργαστών, αισθητήρων, κάμερας, server και πολλών άλλων τεχνολογιών.

Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές του ομίλου Citigroup, χάρη στις εφαρμογές του μετα-σύμπαντος θα εκτοξευθεί η ζήτηση για τα προϊόντα βιομηχανιών όπως της ταϊβανέζικης σχεδιάστριας server Winwynn και της κινεζικής τεχνολογίας εξαρτημάτων ακουστικής GoerTek και οι μετοχές τους θα πάρουν μεγάλη ώθηση.

Για την ιστορία, ο όρος «μετα-σύμπαν» έχει ηλικία 30 ετών και τον επινόησε πρώτος ο συγγραφέας Νιλ Στίβενσον. Απέκτησε όμως μεγάλη δημοσιότητα τελευταία όταν τον χρησιμοποίησε ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, και στη συνέχεια μετονόμασε την εταιρεία του σε Meta Platforms.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή