Υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος

Υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος

H καταναλωτική εμπιστοσύνη επανήλθε σε καθοδική πορεία τον Δεκέμβριο, καθώς τα νοικοκυριά ανησυχούν για την εξέλιξη των πραγματικών τους εισοδημάτων εξαιτίας της κλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ερευνας Οικονομικής Συγκυρίας Δεκεμβρίου 2021 του ΙΟΒΕ.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

H καταναλωτική εμπιστοσύνη επανήλθε σε καθοδική πορεία τον Δεκέμβριο, καθώς τα νοικοκυριά ανησυχούν για την εξέλιξη των πραγματικών τους εισοδημάτων εξαιτίας της κλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ερευνας Οικονομικής Συγκυρίας Δεκεμβρίου 2021 του ΙΟΒΕ.

Μάλιστα, ο δείκτης βρέθηκε στο ίδιο επίπεδο με τις αρχές του έτους, όταν στη χώρα είχε επιβληθεί lockdown, σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Η επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, δεν οφείλεται στις πρόσφατες εξελίξεις, εξαιτίας της νέας μετάλλαξης και των έκτακτων παρεμβάσεων πολιτικής που ακολούθησαν, γιατί αυτές συνέβησαν μετά την έρευνα. Επομένως, οι επιδράσεις των τελευταίων αναμένεται να αποτυπωθούν στα στοιχεία από τον επόμενο μήνα.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ακολούθησε  συνολικά το δεύτερο εξάμηνο αποκλίνουσα πορεία από τις επιχειρηματικές προσδοκίες, με τον πρώτο δείκτη να υποχωρεί σημαντικά, γεγονός που αναδεικνύει διαφορετικές αξιολογήσεις από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πορείας της ελληνικής οικονομίας και των προοπτικών της για τη νέα χρονιά.

Συνολικά, τον Δεκέμβριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε ελαφρά στις 110,3 μονάδες από 113,4, όπως συνέβη συνολικά στην Ευρώπη. Οπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, ο δείκτης εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα και δεν ενσωματώνει τις πολύ πρόσφατες εξελίξεις της πανδημίας, με την έξαρση της νέας μετάλλαξης και τα μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπισή της. «Η υποχώρηση προήλθε κυρίως από την έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις υπηρεσίες και στις κατασκευές, ενώ η μεταβολή στη βιομηχανία ήταν ήπια. Αντίθετα, οι προσδοκίες βελτιώθηκαν έντονα στο λιανικό εμπόριο, στο επίπεδο του καλοκαιριού του 2019, καθώς φαίνεται πως η δραστηριότητα κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα σχεδόν σε όλους τους επιμέρους κλάδους, υπό την πρόσκαιρη επίδραση των εποχικών επιδομάτων».

Σε καθοδική πορεία λόγω πληθωρισμού η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ.

Αξιολογώντας συνολικά την πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος το 2021, το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι αυτή χαρακτηρίστηκε από ισχυρή άνοδο, ειδικά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ γενικά η εξέλιξή του συγχρονίζεται με τη δυναμική του ΑΕΠ.

Αναλυτικότερα, τον Δεκέμβριο:

– Στη βιομηχανία, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε ήπια, με ενίσχυση του ήπια θετικού ισοζυγίου των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση, ήπια κλιμάκωση του ύψους των αποθεμάτων και ελαφρά υποχώρηση του ισοζυγίου των προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες.

– Στις κατασκευές σημειώθηκε αισθητή επιδείνωση των προσδοκιών, προερχόμενη αποκλειστικά από τις ιδιωτικές κατασκευές.

– Στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά, καθώς επικράτησε αισιοδοξία για την εορταστική περίοδο, με το ύψος των αποθεμάτων να διατηρείται σχεδόν αμετάβλητο.

– Στις υπηρεσίες, επιδεινώθηκαν οι προσδοκίες, ενώ υποχώρησε η έντονη αισιοδοξία για την τρέχουσα αλλά και τη μελλοντική ζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT