«Παράθυρο» για πρόσθετα στοχευμένα μέτρα στήριξης

«Παράθυρο» για πρόσθετα στοχευμένα μέτρα στήριξης

Εξετάζεται επέκταση αναστολών συμβάσεων σε εστίαση και πολιτισμό

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης έναντι του κορωνοϊού, εφόσον κριθούν απαραίτητα, με βάση τα υγειονομικά δεδομένα αλλά και την πορεία των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Σε αυτή τη φάση, τα εξεταζόμενα μέτρα αφορούν κυρίως την επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και όχι πρόσθετη οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να ανακοινώσει μέτρα ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδος στο υγειονομικό επίπεδο. «Το υπουργείο Οικονομικών θα πράξει ανάλογα με την ένταση και την έκταση του προβλήματος», είπε. «Οταν έχουμε περισσότερα δεδομένα, στο τέλος της εβδομάδας, θα αξιολογήσουμε και άλλους κλάδους και ανάλογα θα πράξουμε».

To μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων εφαρμόζεται προς το παρόν για τον Ιανουάριο για επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκε απαγόρευση μουσικής και των οποίων η λειτουργία περιορίστηκε έως τα μεσάνυχτα με εντολή δημόσιας αρχής. Η πιθανή επέκτασή του θα αφορά πιθανώς την εστίαση και τον πολιτισμό, στον βαθμό που θα διαπιστωθεί ότι οι εν λόγω κλάδοι έχουν πληγεί, με βάση τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως τα νέα μέτρα στήριξης θα είναι «εξαιρετικά στοχευμένα και λελογισμένα» και ότι αν καταστεί δυνατόν να αρθούν τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα στις 16 Ιανουαρίου, όπως έχει προαναγγελθεί, η κυβέρνηση θα καλύψει τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα επλήγησαν από τα μέτρα αυτά.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με βάση τα υγειονομικά δεδομένα αλλά και την πορεία των πληττόμενων επιχειρήσεων.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω οποιοδήποτε μέτρο, εφόσον υπάρχει αβεβαιότητα στο υγειονομικό επίπεδο. Με γνώμονα τις εξελίξεις και με βάση τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας θα αποφασίσουμε πώς θα αντιδράσουμε», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Την ανάγκη «να είμαστε φέτος πιο προσεκτικοί» στα δημοσιονομικά ανέδειξε, εξάλλου, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του στο Open. Είπε ότι «μετά 40 δισ. ευρώ δαπάνες για την πανδημία, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να κρατήσουμε την ομαλή πορεία της οικονομίας, όπως και κάνουμε».

Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι, αφού περάσαμε δύο χρόνια μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η επόμενη φάση πρέπει να είναι πιο «μαζεμένη» δημοσιονομικά. Φέτος θα έχουμε ένα μικρό έλλειμμα και από τον επόμενο χρόνο πρέπει να έχουμε πλεόνασμα. Θύμισε ότι η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα και ότι τα ελλείμματα που δημιουργούνται πληρώνονται από δάνεια.

Πάντως, ο ίδιος δεν απέκλεισε μέτρα, λέγοντας ότι αυτά πρέπει να λαμβάνονται με βάση «τι αποδίδει και πού υπάρχει ανάγκη». Κάποιες ενισχύσεις πρέπει να δοθούν, αναγνώρισε, αναφέροντας τον τομέα της ενέργειας, όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε όπως πριν δώσουμε τα 40 δισ. ευρώ». Στο σημείο αυτό τόνισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να καλύψει ο προϋπολογισμός για λογαριασμό των νοικοκυριών όλη την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Ετσι, καλύπτει το 90% στα ευάλωτα νοικοκυριά, το 80% στις καταναλώσεις έως 150 κιλοβατώρες και το 60% στις καταναλώσεις 150-300 κιλοβατωρών. Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε, επίσης, ότι για κάθε 10 ευρώ αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, η εθνική οικονομία επιβαρύνεται με 600 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT