Οι εργοδότες στις ΗΠΑ αγωνίζονται να βρουν προσωπικό

Οι εργοδότες στις ΗΠΑ αγωνίζονται να βρουν προσωπικό

Η αμερικανική αγορά εργασίας ακόμη κάνει βήματα για να μπορέσει να ανακάμψει πλήρως, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική αγορά εργασίας ακόμη κάνει βήματα για να μπορέσει να ανακάμψει πλήρως, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Στη διάρκεια του 2021 στις ΗΠΑ οι εργοδότες κατόρθωσαν να προσθέσουν, κατά μέσον όρο και σε μηνιαία βάση, σχεδόν 537.000 θέσεις εργασίας. Ο δείκτης της ανεργίας τον μήνα Δεκέμβριο υποχώρησε στο 3,9%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας την περασμένη Παρασκευή. Αυτά αποτυπώνουν τις υγιείς τάσεις που παρατηρούνται, αλλά η οικονομία ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί στην πορεία της. Η ανεργία στην Αμερική εξασθένησε γρήγορα από τα υψηλά επίπεδα του 6,7% του Δεκεμβρίου του 2020, όταν η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού αυξήθηκε 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας στο 61,9% τον ίδιο μήνα του 2021. Ωστόσο, συνολικά η απασχόληση εξακολουθεί να παραμένει χαμηλή, υστερώντας κατά 3,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από το αποκορύφωμά της τον Απρίλιο του 2020.

Μόνο τον Νοέμβριο, 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι παραιτήθηκαν από την εργασία τους.

Και η αύξηση στον αριθμό των θέσεων εργασίας απέχει από τις προβλέψεις των αναλυτών του Δεκεμβρίου, παρά το γεγονός ότι τα σχετικά δεδομένα συγκεντρώθηκαν προτού ξεσπάσει η μετάλλαξη «Ομικρον».  Δημιουργήθηκαν 199.000 θέσεις εργασίας, ήτοι σχεδόν μισές από όσες ανέμεναν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς. Οι εργοδότες αγωνίζονται να βρουν προσωπικό, ενώ μόνο τον μήνα Νοέμβριο παραιτήθηκαν από την εργασία τους 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τα υψηλότερα ποσοστά όσων παραιτούνται των θέσεών τους εντοπίζονται σε κλάδους όπου η εξ αποστάσεως εργασία δεν προσφέρεται ως επιλογή και ο κίνδυνος μόλυνσης από κορωνοϊό είναι υψηλός. Οι κλάδοι με μεγάλες ελλείψεις είναι αυτοί της περίθαλψης, του λιανικού εμπορίου και της εστίασης. Παραδείγματος χάριν, τον Νοέμβριο υπήρχε προσφορά για 1,8 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στην περίθαλψη και στην παροχή κοινωνικής βοήθειας, αλλά τον Δεκέμβριο προσλήφθηκαν μόνον 6.100 άτομα. Το πρόβλημα, προτού αποκατασταθεί, θα επιδεινωθεί. Σχεδόν το 20% των νοσοκόμων, των ιατρών και άλλων επαγγελματιών του κλάδου έχει παραιτηθεί αφότου ξέσπασε η πανδημία, σύμφωνα με έρευνα του Οκτωβρίου από τη Morning Consult. Σχεδόν 31% όσων παρέμειναν στις θέσεις τους σκέφτονται να αποχωρήσουν και αυτό είχε καταγραφεί πριν από τον πρόσφατο φόρτο της μετάλλαξης «Ομικρον».

Η ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης εργαζομένων μπορεί να διαρκέσει κάποιο διάστημα, τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι δε αυξήσεις των μισθών δεν παρεμπόδισαν τις προσλήψεις. Το ωρομίσθιο για τους εργαζομένους σε εστιατόρια και ξενοδοχεία έχει ενισχυθεί κατά 10%. Εντούτοις, τον Νοέμβριο στον κλάδο αυτό σημειώθηκαν και οι περισσότερες παραιτήσεις ανεξαρτήτως της προσφοράς 1,3 εκατομμυρίου θέσεων. Το να επανέλθει σε μια προ-πανδημική κανονικότητα η απασχόληση στις ΗΠΑ απέχει ακόμη πολύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή