Βιομηχανική ανάπτυξη πολλών ταχυτήτων στην Ευρωζώνη

Βιομηχανική ανάπτυξη πολλών ταχυτήτων στην Ευρωζώνη

Η κατάσταση διαφέρει σημαντικά από κλάδο σε κλάδο – Οι ελλείψεις προμηθειών παραμένουν μείζον θέμα.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βιομηχανική παραγωγή στις χώρες της Ευρωζώνης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,3% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας τις κατά μέσον όρο προβλέψεις των αναλυτών του Ρόιτερς, παρά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη συμφόρηση στο διεθνές σύστημα μεταφορών. Εντούτοις, η θετική έκπληξη εξουδετερώθηκε από την προς τα κάτω αναθεώρηση του Οκτωβρίου από 1,1% στο -1,3% σε μηνιαία βάση. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020 η βιομηχανική παραγωγή περιεστάλη -1,5% σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη. Η κατάσταση διαφέρει σημαντικά από κλάδο σε κλάδο. Χάρις στη στέρεη ζήτηση, η παραγωγή των διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε 4,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο παρά τη μικρή πτώση 0,2% σε μηνιαία βάση. Με μία αύξηση 6,1% σε ετήσια βάση, η παραγωγή των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών και αυτή με τη σειρά της υπερβαίνει τα προ πανδημίας επίπεδά της.

Εντούτοις, η κατά 9,8% ετήσια πτώση στην παραγωγή κεφαλαιακών αγαθών εξαιτίας της 16,7% μείωσης στην παραγωγή οχημάτων και εξοπλισμού μεταφορών φανερώνει ότι οι ελλείψεις προμηθειών παραμένουν μείζον θέμα γι’ αυτούς τους τομείς δραστηριότητας. Με λίγη καλή τύχη, η μηνιαία 1,5% αύξηση παραγωγής στα κεφαλαιακά αγαθά τον Νοέμβριο μετά την αντίστοιχη του 1,3% τον Οκτώβριο ίσως να είναι το πρώτο αβέβαιο σημάδι ότι αυτές οι ελλείψεις αρχίζουν βαθμιαία να εξασθενούν. Ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι επίσης ορατός και στη δυναμική ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρονικών ειδών συνολικά σε ποσοστό 6,4% σε βάση διετίας. Αυτή η αύξηση υπερσκελίστηκε μόνο από την αντίστοιχη των χημικών και των φαρμακευτικών κατά ποσοστό 10,9% τον Νοέμβριο του 2021 έναντι του Νοεμβρίου του 2019. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών, η βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας βελτιώθηκε κατά 4,7% τον Νοέμβριο του 2021 σε μηνιαία βάση.

Η δε βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας τείνει να προσεγγίσει τα επίπεδα του Νοεμβρίου 2020 με ελαφρά κάμψη -0,2% σε ετήσια βάση παρά το ότι τον Νοέμβριο είχε μηνιαία πτώση 0,5%. Στην περίπτωση τώρα της Γερμανίας, η βιομηχανική παραγωγή ελαττώθηκε -2,5% σε ετήσια βάση πέρυσι τον Νοέμβριο. Ειδικά ο ευρύς κλάδος της κατασκευής αυτοκινήτων της χώρας δέχθηκε καίριο πλήγμα από την έλλειψη σε ημιαγωγούς και εξαρτήματα οχημάτων. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο μαζί, η βιομηχανική παραγωγή τους δύο μήνες του τελευταίου τριμήνου του 2021 υποχώρησε 1,3% από τον μέσο όρο του τρίτου τριμήνου. Και αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει πιθανότητα η πρόβλεψή μας για αύξηση 0,3% σε τριμηνιαία βάση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου να απέχει από έναν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

* O κ. Guidogiorgio Bodrato είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή