Το 94,7% της CCBCE στην Αίγυπτο αποκτά η Coca-Cola HBC

Το 94,7% της CCBCE στην Αίγυπτο αποκτά η Coca-Cola HBC

Θα έχει πλέον πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Αφρικής.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 52,7% της Coca-Cola Bottling Company of Egypt (CCBCE) ανακοίνωσε η Coca-Cola HBC, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εξαγορά του 42% της CCBCE το οποίο ανήκει στην The Coca-Cola Company. Με την απόκτηση του 94,7% η Coca-Cola HBC θα έχει πλέον πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά –από πλευράς όγκου πωλήσεων στα έτοιμα προς κατανάλωση μη αλκοολούχα ποτά– της Αφρικής.

Το τίμημα για την εξαγορά του 52,7% ανέρχεται σε 304 εκατ. δολάρια, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί ένα πρόσθετο ποσό με βάση τις επιδόσεις που είχε η CCBCE κατά την οικονομική χρήση του 2021. Η συμφωνία περιλαμβάνει την ενδεχόμενη απόκτηση ενός ακόμη 2,8% από μετόχους μειοψηφίας. Το υπόλοιπο 42% το οποίο ανήκει στην The Coca-Cola Company θα το αποκτήσει η Coca-Cola HBC AG έναντι 123 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, ο σημερινός εκτελεστικός πρόεδρος της CCBCE Αμπντούλ Γκαλίλ Μπεσέρ θα παραμείνει στην εταιρεία, αλλά με την ιδιότητα του μη εκτελεστικού προέδρου.

Η Coca-Cola Bottling Company of Egypt ιδρύθηκε το 1994 ως κοινοπραξία της MAC Beverages Limited (όμιλος με επενδυτική δραστηριότητα στα αναψυκτικά και τις συσκευασίες στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής) και της The Coca-Cola Company.

Αποτελεί κορυφαίο παραγωγό μη αλκοολούχων ποτών στην Αίγυπτο, διαθέτοντας πέντε εργοστάσια εμφιάλωσης. Παράγει Coca-Cola, Sprite, Fanta, Schweppes, Schweppes gold, Crush και το νερό Dasani. To 2020 η παραγωγή της έφτασε τα 275 εκατ. κιβώτια και τα έσοδα από καθαρές πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 410 εκατ. ευρώ.

Πέρα από το γεγονός ότι η Αίγυπτος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε όγκο πωλήσεων μη αλκοολούχων ποτών χώρα της Αφρικής, έχει πληθυσμό πάνω από 100 εκατ. κατοίκους και μάλιστα νέο πληθυσμό, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 25 έτη. H CCBCE είναι ο Νο2 παίκτης στην εν λόγω αγορά, με μερίδιο 42%, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη. Μέσω της εξαγοράς της CCBCE η Coca-Cola HBC, όχι μόνο αυξάνει την παρουσία της σε περισσότερες αγορές (σε 29 από 28 σήμερα), αλλά και σε αγορές αναδυόμενες, εκεί όπου υπάρχουν και οι περισσότερες ευκαιρίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή