Νέα αύξηση στον δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία

Νέα αύξηση στον δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία

Αύξηση 25% σημείωσε ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Νοέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, διατηρούμενος σε υψηλά επίπεδα, αλλά χαμηλότερα από τις τιμές-ρεκόρ του Οκτωβρίου.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση 25% σημείωσε ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Νοέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, διατηρούμενος σε υψηλά επίπεδα, αλλά χαμηλότερα από τις τιμές-ρεκόρ του Οκτωβρίου. Η διατήρηση του εν λόγω δείκτη σε υψηλά επίπεδα προμηνύει αν μη τι άλλο τη συνέχιση των ανατιμήσεων σε σειρά προϊόντων.

Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών εισαγωγών κατά 25% τον Νοέμβριο του 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου του 2020, οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 37,1% και στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες της Ευρωζώνης κατά 6,8%.

Ενισχύθηκε κατά 25% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Η αύξηση του γενικού δείκτη κατά 25% οφείλεται κυρίως στις παρακάτω αυξήσεις στους επιμέρους κλάδους της βιομηχανίας: κατά 85,3% στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατά 64% στην άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατά 30,3% στην παραγωγή βασικών μετάλλων, κατά 10,3% στην παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων, κατά 8,1% στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, κατά 6,8% στη φαρμακοβιομηχανία, κατά 5,2% στη χαρτοποιία, κατά 4,2% στην κλωστοϋφαντουργία, κατά 3,4% στη βιομηχανία τροφίμων, κατά 3,1% στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, κατά 2,6% στην κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες, και κατά 2,2% στην κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 33,9% τον Οκτώβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020. Διαμορφώθηκε μάλιστα στις 131,70 μονάδες, στην υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί τα τελευταία 21 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο ο δείκτης είχε σημειώσει επίσης ρεκόρ από το 2000, το οποίο καταρρίφθηκε μόλις ένα μήνα μετά, με την τιμή που έλαβε τον Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο του 2021 ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στις 127,85 μονάδες, τιμή που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη των τελευταίων 21 ετών, έπειτα από αυτήν που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή