Αδυναμία δολαρίου να επωφεληθεί από την πολιτική της Fed

Αδυναμία δολαρίου να επωφεληθεί από την πολιτική της Fed

Η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε πορεία ανάκαμψης, αν και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έχει υποχωρήσει μερικώς τους τελευταίους μήνες.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε πορεία ανάκαμψης, αν και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έχει υποχωρήσει μερικώς τους τελευταίους μήνες. Οι πιέσεις στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες παραμένουν ισχυρές, παρά τα πρόσφατα σημάδια μικρής βελτίωσης, ενώ τα νέα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας που υιοθετήθηκαν τον χειμώνα έχουν επηρεάσει αρνητικά τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών. Παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις διατηρούνται ισχυρές και οι ανησυχίες για δευτερογενείς επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα έντονες για χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από αυξημένη στενότητα.

Χαρακτηριστικά, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ παρέμεινε σε πτωτική πορεία τον Δεκέμβριο υποχωρώντας στο 3,9%, μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από το ποσοστό NAIRU –κάτω του οποίου ο πληθωρισμός επιταχύνεται–, όπως το υπολογίζει η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ ο ρυθμός αύξησης των μισθών διατηρήθηκε ισχυρός (4,7% ετησίως). Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή βρέθηκε τον Δεκέμβριο σε νέο υψηλό για τα τελευταία περίπου 40 χρόνια, 7,0% σε ετήσια βάση, καθώς η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των τιμών ενέργειας αντισταθμίστηκε πλήρως από την αύξηση του δομικού πληθωρισμού και των τιμών στα είδη διατροφής.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με νέες επιθετικές δηλώσεις από αξιωματούχους της τράπεζας ενίσχυσαν περαιτέρω την εκτίμηση της αγοράς για υιοθέτηση από τη Fed μιας πιο επιθετικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, η αγορά θεωρεί ότι η τράπεζα ενδεχομένως θα προχωρήσει σε συνολικά τέσσερις αυξήσεις στα επιτόκια το 2022, 25 μ.β. έκαστη, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, καθώς και σε συρρίκνωση του ισολογισμού της με σχετικά ταχύ ρυθμό.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι κυβερνητικοί τίτλοι των ΗΠΑ δέχθηκαν νέες πιέσεις στις αρχές της εβδομάδας, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να ανέρχεται τη Δευτέρα πάνω από το 1,80%, για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, πριν υποχωρήσει κάτω από το 1,75% τις επόμενες ημέρες, παραμένοντας όμως υψηλότερα κατά περίπου 20 μ.β. από τις αρχές του έτους. Εντούτοις, με την αγορά συναλλάγματος να έχει ήδη προεξοφλήσει μεγάλο μέρος από την αναμενόμενη αύξηση στα επιτόκια της Fed τους επόμενους μήνες, το δολάριο ΗΠΑ έχασε έδαφος τις τελευταίες ημέρες. Η ισοτιμία ευρώ/δολ. ανήλθε πάνω από το 1,14% για πρώτη φορά τους τελευταίους δύο μήνες, περίπου 0,7% ενισχυμένη από τις αρχές του έτους, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πριν από το 2023.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT