Πληρωμή φόρων και τελών με κάρτες ξένων τραπεζών

Πληρωμή φόρων και τελών με κάρτες ξένων τραπεζών

Τη δυνατότητα να πληρώσουν φόρους, τέλη και δασμούς με κάρτες της αλλοδαπής θα έχουν οι πολίτες της Ελλάδας αλλά και των ξένων κρατών.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να πληρώσουν φόρους, τέλη και δασμούς με κάρτες της αλλοδαπής θα έχουν οι πολίτες της Ελλάδας αλλά και των ξένων κρατών. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση και εντός 15 ημερών θα αποφασισθεί ο ανάδοχος του έργου και εντός του πρώτου τριμήνου, εκτός απροόπτου, θα μπορούν όσοι κατέχουν ξένες κάρτες να διενεργήσουν πληρωμές προς το Δημόσιο.

Για παράδειγμα, οι Ελληνες κάτοικοι του εξωτερικού που είναι υπόχρεοι σε φόρο κληρονομιάς και δεν κατέχουν ελληνική κάρτα θα μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να πληρώσουν είτε μέσω του Taxisnet τον φόρο που τους αναλογεί είτε με φυσική παρουσία στην εφορία μέσω POS. Επίσης, για μια θαλαμηγό που «δένει» σε ελληνικό λιμάνι θα μπορεί ο ιδιοκτήτης της, ή ο μισθωτής να πληρώσει τα τέλη ελλιμενισμού με την κάρτα που διαθέτει. Μέχρι σήμερα γινόταν δέσμευση του ποσού στην κάρτα και έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα καταβάλλονταν τα τέλη στο Δημόσιο. Πλέον αυτό θα γίνεται άμεσα μέσω POS.

Αντικείμενο του έργου, όπως τονίζεται στην πρόσκληση που απευθύνει η φορολογική διοίκηση, είναι η σύναψη σύμβασης μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του αδειοδοτημένου φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών, ο οποίος θα αποδέχεται και θα εκκαθαρίζει για λογαριασμό της ΑΑΔΕ, συναλλαγές με τη χρήση καρτών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών.

Εντός του πρώτου τριμήνου θα είναι δυνατές οι συναλλαγές με το ελληνικό Δημόσιο με ξένες πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Σήμερα, σε συνεργασία με την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. ( ΔΙΑΣ), η ΑΑΔΕ αποδέχεται συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί από φορείς παροχής υπηρεσιών πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τόσο με φυσική (Card Present) όσο και χωρίς φυσική παρουσία της κάρτας (e-POS – Card not Present).

Η ΑΑΔΕ διαθέτει ήδη δίκτυο 265 εγκατεστημένων τερματικών σημείων πώλησης (Electronic funds transfer at point of sale, EFT/POS) σε εφορίες και τελωνεία. Το δίκτυο αυτό ενδέχεται να τροποποιηθεί με την κατάργηση ή την προσθήκη νέων σταθερών τερματικών ή μετακινούμενων σημείων με τη χρήση φορητών συσκευών.

Εναλλακτικά, στην περίπτωση που ο ανάδοχος δεν επιθυμεί να επεκτείνει τις συναλλαγές μέσω του υπάρχοντος δικτύου EFT/POS της ΑΑΔΕ και τις συναλλαγές χωρίς φυσική παρουσία της κάρτας (e-POS) μέσω της τρέχουσας διαδικασίας για τις εγχώριες κάρτες, θα αναλάβει να εγκαταστήσει ισάριθμα EFT/POS και στα σημεία που είναι εγκατεστημένα τα υφιστάμενα τερματικά, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα για εκτέλεση συναλλαγών χωρίς φυσική παρουσία της κάρτας (e-POS).  Οι υποψήφιοι θα εξυπηρετούν τις κάρτες που φέρουν τα σήματα των διεθνών οργανισμών κάρτας VISA, Mastercard και China Union Pay. Προαιρετικά θα εξυπηρετούν τις κάρτες που φέρουν τα σήματα των διεθνών οργανισμών Dinners και American Express.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή