Υπερδιπλασιάστηκε ο πλούτος των πλουσιότερων ανθρώπων μέσα στην πανδημία

Υπερδιπλασιάστηκε ο πλούτος των πλουσιότερων ανθρώπων μέσα στην πανδημία

Η πανδημία υπερδιπλασίασε τον πλούτο των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, καθώς από τον Μάρτιο του 2020 και μετά το άθροισμα των περιουσιών των βαθύπλουτων από 700 δισ. δολ. έφτασε στο 1,5 τρισ. δολ.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία υπερδιπλασίασε τον πλούτο των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, καθώς από τον Μάρτιο του 2020 και μετά το άθροισμα των περιουσιών των βαθύπλουτων από 700 δισ. δολ. έφτασε στο 1,5 τρισ. δολ. Τα εντυπωσιακά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση κατά της φτώχειας και του αποκλεισμού Oxfam, που επισημαίνει πως την ίδια στιγμή γινόταν φτωχότερο το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ 160 εκατομμύρια άνθρωποι διολίσθαιναν σε βαθύτατη ένδεια. Καταγράφονται, πάντως, μεγάλες αποκλίσεις στον βαθμό αύξησης του πλούτου καθενός εκ των μεγιστάνων του κόσμου.

Οι σχετικές εκθέσεις της Oxfam βασίζονται στον κατάλογο δισεκατομμυριούχων του Forbes, καθώς και στην ετήσια έκθεση της Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο που από το 2000 και μετά παραθέτει κάθε χρόνο διεξοδικά στοιχεία για την κατανομή του πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ίδιο διάστημα έγινε φτωχότερο το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam.

Ετσι, οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου είναι οι Ελον Μασκ, επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, Τζεφ Μπέζος, επικεφαλής της Amazon, Μπερνάρ Αρνό και η οικογένειά του της γαλλικής βιομηχανίας ειδών πολυτελείας LVMH, Μπιλ Γκέιτς και Στιβ Μπάλμερ, ιδρυτές της Microsoft, Λάρι Ελισον, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Oracle, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, ιδρυτές της Google, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook, και ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ. Οπως προκύπτει, όμως, από τα στοιχεία των δύο εκθέσεων, ενώ ο πλούτος του Ελον Μασκ αυξήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας κατά 1.000%, η αύξηση που σημείωσε η περιουσία του Μπιλ Γκέιτς ήταν θεαματικά μικρότερη, μόλις 30%.

Επικαλούμενη, άλλωστε, στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Oxfam επισημαίνει πως εξαιτίας της πανδημίας αυξήθηκε κατά 16 εκατομμύρια άτομα ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από 5,5 δολάρια την ημέρα. Πρόκειται για το επίπεδο ζωής που έχει ορίσει η Παγκόσμια Τράπεζα ως το όριο βιοτικού επιπέδου, κάτω από το οποίο ορίζεται η φτώχεια στις χώρες με μεσαίο εισόδημα και άνω του μεσαίου. Η πανδημία όμως ανάγκασε τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις κοινωνικές δαπάνες για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο χρέος τους, αφήνοντας, έτσι, εκατομμύρια πολίτες τους να διολισθήσουν σε βαθύτατη ένδεια. Η Oxfam υπογραμμίζει, άλλωστε, πως εξαιτίας της πανδημίας έχει αντιστραφεί σε μεγάλο βαθμό η πρόοδος ως προς την εξίσωση των δύο φύλων, καθώς σήμερα έχουν εργασία 13 εκατομμύρια γυναίκες λιγότερες από όσες είχαν το 2019, ενώ τουλάχιστον 209 εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν ποτέ στο σχολείο. Στη σχετική έκθεσή της η Oxfam τονίζει πως «ακόμη και στη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης, τα άδικα οικονομικά μας συστήματα παρέχουν στήριξη στους πλουσιότερους, αλλά δεν προστατεύουν τους φτωχότερους». Καλεί, άλλωστε, τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα ώστε να μειώσουν σταδιακά την ακραία φτώχεια και την ακραία ανισότητα επιβάλλοντας περιορισμούς στον πολύ μεγάλο πλούτο μέσω της φορολογίας και εφαρμόζοντας μέτρα που μειώνουν την ανισότητα, επιδιώκοντας να μετατοπίσουν δύναμη σε άλλα κλιμάκια της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σημειωτέον ότι η Oxfam υπολογίζει τον πλούτο των ανθρώπων βάσει της ακίνητης περιουσίας τους – γη, κατοικίες αλλά και μετοχές ή άλλα αξιόγραφα, αφού πρώτα αφαιρέσει τυχόν χρέη τους. Δεν συνεκτιμά, όμως, μισθούς ή άλλα εισοδήματα. Εχει, ως εκ τούτου, επικριθεί ότι χρησιμοποιεί μια παραπλανητική μεθοδολογία, δεδομένου ότι ένας φοιτητής με φοιτητικό δάνειο, αλλά καλές προοπτικές για υψηλές αποδοχές στο μέλλον, μπορεί να κατατάσσεται στους φτωχούς του κόσμου με τα κριτήρια της Oxfam.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή