Σχέδιο μονιμοποίησης, επέκτασης ελαφρύνσεων ύψους 2,3 δισ. το 2023

Σχέδιο μονιμοποίησης, επέκτασης ελαφρύνσεων ύψους 2,3 δισ. το 2023

Τη μονιμοποίηση των φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων που ελήφθησαν την περίοδο της πανδημίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για το 2023.

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μονιμοποίηση των φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων που ελήφθησαν την περίοδο της πανδημίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για το 2023. Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, οι μεγάλες προκλήσεις για το 2023 είναι η μονιμοποίηση της απαλλαγής της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και η επέκταση της απαλλαγής και στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, η μονιμοποίηση των μειωμένων κατά 3 μονάδες ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η μονιμοποίηση των χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση και τις μεταφορές.

Το κόστος για τα ανωτέρω μέτρα ανέρχεται περίπου στα 2,3 δισ. ευρώ και εφόσον συμφωνήσουν οι θεσμοί θα γίνουν μόνιμα.

Η εισφορά αλληλεγγύης, αν και είχε επιβληθεί ως έκτακτο μέτρο το 2012, έχει επιβληθεί επί 11 συναπτά έτη, με τους φορολογουμένους να έχουν πληρώσει συνολικά περί τα 15 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει για το επόμενο έτος:

• Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δρομολογεί:

1. Τουρισμός. Διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο. Στο τιμολόγιο διαμονής με πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για τη διαμονή με πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή με το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%). Φορείς της τουριστικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, έχουν εκφραστεί ακόμα και υπέρ ενός συντελεστή ΦΠΑ 10%, κάτι που θεωρούν ότι θα κάνει ανταγωνιστικότερη τη χώρα.

2. Μεταφορές. Ο μειωμένος ΦΠΑ παραμένει και καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

3. Εστίαση. Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

4. Πολιτισμός. Το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% θα παραμείνει και στα εισιτήρια του κινηματογράφου.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μονιμοποίηση μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ σε 4 κατηγορίες.

Εισφορά αλληλεγγύης. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την πλήρη κατάργηση τόσο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα όσο και για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους. Το κόστος υπολογίζεται στο 1,2 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των φορολογουμένων που έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα έχει όφελος από 22 ευρώ ετησίως, το οποίο φθάνει έως και τα 676 ευρώ για εισόδημα 30.000 ευρώ. Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος με καθαρό ετήσιο εισόδημα 16.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 88 ευρώ, ενώ για εισόδημα 20.000 ευρώ το κέρδος ανεβαίνει στα 176 ευρώ.

Σήμερα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης απαλλάσσονται:

• Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος, καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

• Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος που αποκτήθηκαν το 2021 και θα δηλωθούν με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

• Τα καθαρά κέρδη του 2021 από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας τα οποία θα δηλωθούν φέτος.

• Τα ενοίκια ακινήτων που εισπράχθηκαν το 2021 και θα εμφανιστούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

• Τα μερίσματα, οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων repos / reverse repos, τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν το 2021 και θα δηλωθούν φέτος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές προωθείται η μονιμοποίηση των μειωμένων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Το κόστος ανέρχεται σε 850 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT