Ομόλογα: Σήμερα η πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2022 με 10ετές

Ομόλογα: Σήμερα η πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2022 με 10ετές

Με 10ετές ομόλογο ξεκινάει σήμερα, εκτός απροόπτου, η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2022, όπως ανέμενε ευρέως η επενδυτική κοινότητα.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 10ετές ομόλογο ξεκινάει σήμερα, εκτός απροόπτου, η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2022, όπως ανέμενε ευρέως η επενδυτική κοινότητα. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε εντολή χθες σε έξι τράπεζες –Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale– να «τρέξουν» τη διαδικασία της έκδοσης, με τον στόχο άντλησης, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, να τοποθετείται στα 3-3,5 δισ. ευρώ, ανάλογα και με το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση.

Αύξηση αποδόσεων

Οι πιέσεις που έχουν ασκηθεί στα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα –όπως και στο σύνολο των ομολόγων διεθνώς–, και οι οποίες φρέναραν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές νωρίτερα στο έτος, δεν ανησυχούν το οικονομικό επιτελείο, όσο οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν περίπου το 3% που είναι το μέσο μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους των θεσμών. Αλλωστε και οι διεθνείς οίκοι έχουν προβλέψει πως το 2022 θα είναι ένα έτος αύξησης του κόστους δανεισμού διεθνώς, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και της «στροφής» της νομισματικής πολιτικής.

Αυτό το απέδειξαν και οι πρόσφατες έξοδοι της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες αναγκάστηκαν να πληρώσουν «τσιμπημένο» επιτόκιο. Παράλληλα, όπως έδειξαν και οι πρώτες εκδόσεις του έτους πολλών χωρών, τα βιβλία προσφορών μπορεί να είναι μικρότερα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο η ζήτηση παραμένει αρκετά ισχυρή.

Στόχος η άντληση 3-3,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του τίτλου της πρώτης «εξόδου», ένα νέο 10ετές ομόλογο αποτελεί σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ένα τυπικό και «ασφαλές» άνοιγμα της αυλαίας για το έτος, κάτι που ο ΟΔΔΗΧ συνήθως ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη διάρκεια, άλλωστε, προέβλεπαν ότι θα επιλέξει η Ελλάδα για το ντεμπούτο της οι αναλυτές της Citigroup, της J.P. Morgan, της Danske Bank και της DZ Bank. Αξίζει να σημειώσουμε πως το 10ετές που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2021, με λήξη τον Ιούνιο του 2031, είχε απόδοση 0,807%, η οποία και αποτέλεσε το ιστορικό χαμηλό και κουπόνι 0,75%, με το reopening του τίτλου το καλοκαίρι να οδηγεί σε απόδοση 0,88%. Με την απόδοσή του χθες να διαμορφώνεται στο 1,63%, σημαίνει ότι το νέο 10ετές (διάρκειας 10,5 ετών συγκεκριμένα, καθώς η λήξη του είναι τον Ιούνιο του 2032) θα εκδοθεί με υπερδιπλάσια απόδοση σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η απόδοση του νέου 10ετούς θα κινηθεί περίπου στις 130 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap και, συν το premium της νέας έκδοσης, θα έχει τελική απόδοση γύρω στο 1,75% με 1,8%.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα ελληνική έκδοση αναμένεται να συγκεντρώσει αρκετά υψηλή ζήτηση, καθώς όπως σημειώνει στην «Κ» ο αναλυτής της αγοράς ομολόγων της DZ Bank, Σεμπάστιαν Φελέχνερ, η Ελλάδα προσφέρει τις πιο ελκυστικές αποδόσεις στην Ευρωζώνη και έχει πολύ μικρότερο πολιτικό κίνδυνο σε σχέση με άλλες χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε εκλογικές περιόδους, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Καλή συγκυρία

Ενας λόγος που ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να βγει σήμερα στις αγορές και όχι αργότερα μέσα στον μήνα είναι πως εκτός από το ότι θέλει να κεφαλαιοποιήσει το θετικό σήμα που έστειλε η Fitch την Παρασκευή με την αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές, θέλει να προλάβει και την όποια μεταβλητότητα προκαλέσουν στην αγορά οι εκλογές για τον νέο πρόεδρο της Ιταλίας την επόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT