Ανακάμπτει η Βενεζουέλα, υποχωρεί και ο πληθωρισμός

Ανακάμπτει η Βενεζουέλα, υποχωρεί και ο πληθωρισμός

Επειτα από μία πενταετία ελεύθερης πτώσης της οικονομίας και ιλιγγιώδους πληθωρισμού και μία οκταετία στο σύνολο της οποίας το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 75%, η Βενεζουέλα επιτέλους ανακάμπτει και οι τιμές αποκλιμακώνονται.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μία πενταετία ελεύθερης πτώσης της οικονομίας και ιλιγγιώδους πληθωρισμού και μία οκταετία στο σύνολο της οποίας το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 75%, η Βενεζουέλα επιτέλους ανακάμπτει και οι τιμές αποκλιμακώνονται. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους η οικονομία της Βενεζουέλας σημείωσε ανάπτυξη 7,6% ενώ το τέταρτο τρίμηνο αναπτύχθηκε ενδεχομένως κατά περισσότερο από 4%. Οι εκτιμήσεις ανήκουν, βέβαια, στην κυβέρνηση Νικολάς Μαδούρο και δεν είναι βέβαιο κατά πόσον είναι ακριβείς.

Σε ανάλογους υπολογισμούς έχουν προβεί, όμως, και οικονομολόγοι μεγάλων τραπεζών όπως, για παράδειγμα, της Credit Suisse, που εκτιμά πως στο σύνολο του 2021 η οικονομία της Βενεζουέλας αναπτύχθηκε κατά 8,5%, ενώ προβλέπει ότι στη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 4,5%. Η ελβετική τράπεζα υπογραμμίζει, πάντως, πως οι εκτιμήσεις της βασίζονται στη βελτίωση της παραγωγής πετρελαίου, του μοναδικού ουσιαστικά εξαγώγιμου προϊόντος της Βενεζουέλας, η πτώση των τιμών του οποίου είχε συνδράμει στην κατάρρευση της οικονομίας της. Δευτερευόντως τη βασίζει στη δολαριοποίηση, στην αύξηση των εξαγωγών της χώρας, στη βελτίωση των φορολογικών εσόδων, καθώς και σε πολλούς άλλους παράγοντες. Αλλοι οικονομολόγοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας της Βενεζουέλας, αλλά συμφωνούν πως σημειώνει και πάλι ανάπτυξη, έχοντας αφήσει πίσω της τα χειρότερα της πανδημίας και της ύφεσης που αυτή προκάλεσε.

Η Ταμάρα Χερέρα, επικεφαλής των οικονομολόγων της Sintesis Financiera, συμβουλευτικής εταιρείας στο Καράκας, εκτιμά πως «στο σύνολο του 2021 σημείωσε ανάπτυξη 2,5% και προβλέπει πως το 2022 θα σημειώσει ανάπτυξη από 3% έως 3,5%». Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ξεκινάει από το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο στο οποίο είχε υποχωρήσει η οικονομία της, αλλά συνοδεύεται και από μια αποκλιμάκωση του υπερπληθωρισμού. Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός ήταν 7,6% τον Δεκέμβριο, οπότε και κατέγραψε τον 12ο συναπτό μήνα κάτω από το κρίσιμο επίπεδο του 50%, που έχουν ορίσει οι οικονομολόγοι ως σημείο εκκίνησης του υπερπληθωρισμού. Το περασμένο έτος, ωστόσο, ο πληθωρισμός κυμαινόταν στο 686%, σύμφωνα πάντα με την κεντρική τράπεζα, ενώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά κυμαινόταν στο ιλιγγιώδες 3.000%. Οπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Οικονομικών της Βενεζουέλας (OVF) ο υπερπληθωρισμός στη χώρα άρχισε το 2017 και ακόμη δεν έχει τελειώσει πλήρως, ενώ έχει καταγράψει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ιστορία μετά εκείνα της Νικαράγουας στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και της Ελλάδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή