Αναγκαίος ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων

Αναγκαίος ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων

Το 58,4% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι η υιοθέτηση της τεχνολογίας συμβάλλει στην ανάκτηση των ρυθμών ανάπτυξης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας αποτελεί προαπαιτούμενο για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εταιρειών, σύμφωνα με έρευνα σε δείγμα 149 επιχειρήσεων που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Γρ. Χονδροκούκη, αντιπρύτανη Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης Παν. Πειραιώς. Προς την κατεύθυνση αυτή, μία στις τρεις από τις ερωτηθείσες επιχειρήσεις καταφέρνει να εφαρμόζει τεχνολογικές εφαρμογές πριν από την πλειονότητα των ανταγωνιστών της.

Επίσης, όπως σημειώνει η έρευνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις μικρομεσαίες, το 54% των επιχειρήσεων που έχουν ψηφιοποιήσει τις διαδικασίες τους κατέγραψε άνοδο κύκλου εργασιών, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, το 2020 έναντι του 2019.

Αντίθετα, ποσοστό 13,52% εμφάνισε μείωση τζίρου. Εξάλλου, τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες αναγνωρίζουν ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνέβαλε σημαντικά στην ανθεκτικότητα των επιχειρήσεών τους, με την πλειονότητα (58,4%) αυτών να θεωρεί ότι η υιοθέτηση της τεχνολογίας συμβάλλει και στην ανάκτηση των ρυθμών ανάπτυξης. Αυτού του είδους οι εταιρείες χρησιμοποιούν Διαδίκτυο και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, πραγματοποιούν ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, ενώ οι περισσότερες υιοθετούν τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους και το μοντέλο της τηλεργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να ενισχύουν τον τζίρο τους σε ποσοστό άνω του 30% εν μέσω πανδημίας, και αντιπροσωπεύουν το 9,4% του συνολικού δείγματος, έχουν υιοθετήσει σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές.

Ευρύτερα, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις του δείγματος διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό το οποίο στη συντριπτική του πλειονότητα χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαθέτουν χαμηλά επίπεδα ψηφιακής ωριμότητας, με το 13,4% των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων του δείγματος να αναγνωρίζει ότι είναι αναγκαίος ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός τους, χωρίς όμως να πράττει τις απαραίτητες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.

«Η περίοδος της πανδημίας αποτέλεσε μια σημαντική καμπή στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Από τη μία “πλήγωσε” αφάνταστα την πλειονότητα των επιχειρήσεων –κυρίως τις μικρές και μεσαίες– και από την άλλη σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής εξαιτίας του ψηφιακού μετασχηματισμού τους», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή