Οι προοπτικές ανόδου της τιμής του πετρελαίου

Οι προοπτικές ανόδου της τιμής του πετρελαίου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στους επόμενους μήνες το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον «μαύρο χρυσό» ενδεχομένως να επιταθεί ακόμα περισσότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι η ζήτηση ανακάμπτει και ο ΟΠΕΚ μαζί με τις συμμάχους πετρελαιοπαραγωγούς χώρες (ΟΠΕΚ+) έχει περιορισμένες δυνατότητες να ενισχύσει τις παγκόσμιες προμήθειες.

Εν τω μεταξύ, η τιμή για το αργό μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, όπως είχαν δηλώσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Τελευταία φορά κατά την οποία το πετρέλαιο τελούσε υπό διαπραγμάτευση σε αυτά τα επίπεδα ήταν το 2014, ενώ την παρελθούσα διετία διαμορφωνόταν στα 110 δολάρια το βαρέλι.

Η διογκούμενη παραγωγή από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις κορυφαίες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου το 2014 εγκαινίασαν μία περίοδο χαμηλότερων τιμών, η οποία όμως φαίνεται πως έφθασε στη λήξη της, ειδικά ενόσω η παγκόσμια οικονομία αναρρώνει μετά την πανδημία.

Η ζήτηση ανακάμπτει και ο ΟΠΕΚ έχει περιορισμένες δυνατότητες να ενισχύσει τις παγκόσμιες προμήθειες.

Μέχρι προσφάτως η επιστροφή σε τριψήφιες τιμές στο πετρέλαιο θεωρείτο μια μακρινή προοπτική. Ωστόσο, η διεθνής αγορά αποδεικνύει πως ανέκαμψε γρήγορα από την πρωτόγνωρη  καταβαράθρωση της ζήτησης, την οποία προκάλεσε η πανδημία το 2020, όταν σε κάποια στιγμή οι τιμές ήταν πλέον αρνητικές.

Το πετρέλαιο τύπου Brent τελεί υπό διαπραγμάτευση στα σχεδόν 87 δολάρια το βαρέλι, ήτοι σε επίπεδα-ρεκόρ επταετίας, ενώ τα κέρδη που αποκόμισε το 2021 ήταν της τάξεως του 50%. Η ζήτηση ανέκαμψε και ο ΟΠΕΚ+ προχώρησε πολύ προσεκτικά σε μείωση της τροφοδοσίας. Οι διακοπές λειτουργίας στη Λιβύη και αλλού, σε συνδυασμό με τον περιορισμένο αντίκτυπο στη ζήτηση από τη μετάλλαξη «Ομικρον» του κορωνοϊού, συνέβαλαν σε έτι περαιτέρω άνοδο φέτος. Ο ΟΠΕΚ δεν δημοσιεύει προβλέψεις τιμών και δεν καθορίζει εδώ και χρόνια έναν συγκεκριμένο στόχο.

Επίσης, εκπρόσωποι των χωρών-μελών δεν δείχνουν διάθεση να συζητήσουν πιθανά επίπεδα τιμών ή την κατεύθυνση που θα ήθελαν να πάρουν. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του Ρόιτερς με πέντε αξιωματούχους του οργανισμού τέθηκε το θέμα της προοπτικής των 100 δολαρίων το βαρέλι. Είναι αξιοσημείωτο πως μόνον ένα άτομο εξ αυτών δήλωσε πως δεν το θεωρεί πιθανό, ενώ τα υπόλοιπα δεν το απέκλεισαν ούτε είπαν πως μπορεί να συμβεί. «Θα ασκηθεί ολοένα και εντονότερη πίεση στις τιμές του πετρελαίου για τουλάχιστον δύο μήνες», ανέφερε πηγή του ΟΠΕΚ από μεγάλη πετρελαιοπαραγωγό χώρα. «Υπό τις συνθήκες αυτές η τιμή του εμπορεύματος μπορεί να προσεγγίζει τα 100 δολάρια το βαρέλι, αλλά σίγουρα δεν θα είναι πολύ σταθερή».

Ο ΟΠΕΚ+ συγκροτήθηκε το 2016 με στόχο να απαλλαγεί από το πλεόνασμα προμηθειών, και προέβη σε δραστικές μειώσεις παραγωγής το 2020 της τάξεως των 10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, ισοδύναμες με το 10% της παγκόσμιας ζήτησης. Εκτοτε, σταδιακά επανέρχεται η παραγωγή στα πρότερα επίπεδα. Και όσο η ζήτηση αποκαθίσταται, ο ΟΠΕΚ+ επιδιώκει να ενισχύσει την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση ανά μήνα, αλλά η πραγματική μηνιαία παραγωγή του αυξάνεται λιγότερο. Πολλές πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δεν μπορούν να αντλήσουν περισσότερη ποσότητα και όσες μπορούν, ακολουθούν τις ποσοστώσεις. «Ο ΟΠΕΚ+ δυσκολεύεται να έχει παραγωγή στα επίπεδα στόχου, διότι οι απαραίτητες επενδύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία δεν έχουν γίνει την τελευταία διετία, ενώ οι επιπτώσεις της «Ομικρον» ήταν ήπιες στη ζήτηση», τόνισε εν κατακλείδι η προαναφερθείσα πηγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT