Εγκαταλείπει την ελληνική αγορά το fund Varde Partners

Εγκαταλείπει την ελληνική αγορά το fund Varde Partners

Ρευστοποιεί τα μερίδια που διαθέτει σε Trastor ΑΕΕΑΠ και Lamda Malls

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Επειτα από πέντε και πλέον χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά ακινήτων, το αμερικανικής προέλευσης επενδυτικό fund Varde Partners προχωράει σε αποεπένδυση, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει τις σημαντικές υπεραξίες που έχουν προκύψει στο μεσοδιάστημα. Η αρχή θα γίνει από τη μεταβίβαση του ποσοστού 52,1% που ελέγχει, μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας WRED LLC στην Trastor ΑΕΕΑΠ. Αυτή την περίοδο γίνονται διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία άλλωστε διαθέτει το υπόλοιπο 44,8%.

Η κίνηση της Varde Partners έρχεται ως μια αναμενόμενη εξέλιξη, η οποία μάλιστα καθυστέρησε λόγω της πανδημίας. Ηδη, από τα μέσα του 2020, λόγω και του κορωνοϊού, το επενδυτικό fund είχε αρχίσει να βάζει «φρένο» στην επιθετικότητα με την οποία κινούνταν η διοίκηση της Trastor στην αγορά ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία και ασφαλώς τα κεφάλαια της Varde Partners συνέβαλαν καθοριστικά στο να μετατραπεί η Trastor σε έναν ισχυρό «πόλο» στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ, καθώς σήμερα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων πέντε και πλέον φορές υψηλότερης αξίας συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2016, όταν το αμερικανικό fund ανέλαβε τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή. Συγκεκριμένα, τότε η Trastor ήταν μια εταιρεία με φθίνουσα πορεία, καθώς διέθετε 24 ακίνητα, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 61.485 τ.μ. και εύλογης αξίας 62 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η Trastor διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 59 ακινήτων, αξίας 315,6 εκατ. ευρώ και μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 238.000 τ.μ., με αποτέλεσμα να συναγωνίζεται με τη Noval για το ποια θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ, πίσω από την Prodea Investments των 2,6 δισ. ευρώ.

Το fund θέλει να κεφαλαιοποιήσει τις σημαντικές υπεραξίες που έχουν προκύψει στην πενταετία που δραστηριο- ποιείται στην Ελλάδα.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την Τρ. Πειραιώς για τις μετοχές της Trastor, η Varde Partners θα κινηθεί και για την πώληση της συμμετοχής της, 31,7% στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Malls, της θυγατρικής εταιρείας που έχει συσταθεί σε συνεργασία με τη Lamda Development, με στόχο την εισαγωγή στο Χ.Α. των εμπορικών κέντρων της εισηγμένης. Το 2017, όταν και ανακοινώθηκε η σχετική κίνηση, η Trastor είχε επενδύσει ένα ποσό της τάξεως των 61,3 εκατ. ευρώ. Με βάση τη σημερινή, υψηλότερη αποτίμηση των ακινήτων της Lamda Malls (Mediterranean Cosmos και Golden Hall), εκτιμάται ότι το κέρδος για τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο θα είναι σημαντικό.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόκτηση της συμμετοχής της Varde Partners στη Lamda Malls δεν αποτελεί προτεραιότητα, τουλάχιστον για το αμέσως προσεχές διάστημα, για τη Lamda Development. Η διοίκηση της τελευταίας εστιάζει προς ώρας στην έναρξη των πρώτων έργων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Πάντως, φαίνεται πως θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο ποιος θα ελέγξει το 31,7% της Lamda Malls, καθώς φέρεται να έχει το δικαίωμα της πρώτης προτίμησης. Οσον αφορά το πότε θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή των μετοχών της Lamda Malls, αυτή έχει μετατεθεί για το τέλος του 2022 και εφόσον οι συνθήκες στην αγορά το επιτρέπουν.

Η Varde Partners εδρεύει στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη διατηρεί γραφεία, μεταξύ άλλων σε Λονδίνο, όπου και η έδρα των ευρωπαϊκών της δραστηριοτήτων, Μιλάνο, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Δουβλίνο και Λουξεμβούργο. Η εταιρεία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 12 δισ. δολαρίων που προέρχονται, μεταξύ άλλων, από θεσμικούς επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία, καταπιστεύματα, κληρονομιές, επιχειρηματικά κεφάλαια και άλλες μορφές επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT