Στα 100 εκατ. δολάρια οι αποδοχές του CEO της Apple για το 2021

Στα 100 εκατ. δολάρια οι αποδοχές του CEO της Apple για το 2021

Προφανώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Αpple, Τιμ Κουκ, αμείβεται πολύ πιο πλουσιοπάροχα από τους ανθρώπους που εργάζονται γι’ αυτόν, και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πόσο μεγάλη είναι αυτή η διαφορά.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφανώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Αpple, Τιμ Κουκ, αμείβεται πολύ πιο πλουσιοπάροχα από τους ανθρώπους που εργάζονται γι’ αυτόν, και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πόσο μεγάλη είναι αυτή η διαφορά. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, το παρελθόν έτος οι αμοιβές του επικεφαλής ήταν 1.447 φορές ο μέσος μισθός στον όμιλο, όταν το 2020 η αναλογία ήταν 256 φορές.

Οι αποδοχές του Τιμ Κουκ, ο οποίος είναι ζάπλουτος ούτως ή άλλως, ενισχύθηκαν και από το ότι πληρώθηκε και σε μετοχές. Αθροιστικά το 2021 είχε εισπράξει ποσόν της τάξεως των σχεδόν 100 εκατ. δολαρίων, 98,7 εκατ. δολαρίων για την ακρίβεια, εντυπωσιακά αυξημένο από τα 14,87 εκατ. δολάρια του 2020. Αντιστοίχως, ένας μέσος μισθός των υπαλλήλων της Apple είχε διαμορφωθεί στις 68.254 δολάρια σε ετήσια βάση αναφορικά με το 2021, όπως η ίδια η εταιρεία δήλωσε. Επιπλέον, προσέθεσε ότι είχε διαλέξει τον μέσο μισθό ενός νέου υπαλλήλου για να γίνει η σύγκριση, διότι υπήρξαν αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων καθώς και αμοιβών.

Η αμοιβή του ήταν κατά 1.447 φορές μεγαλύτερη του μέσου μισθού στην Apple.

Αναλογικά το 2020 ο μέσος μισθός στον αμερικανικό όμιλο υψηλής τεχνολογίας έφθανε ετησίως τις 57.783 δολάρια και οι απολαβές του Τιμ Κουκ ήταν 256 φορές το εν λόγω ποσόν. Αξίζει να επισημανθεί πως η Apple, η κατασκευάστρια εταιρεία των εμβληματικών κινητών iPhone, ευνοήθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια χάρις στη ζωηρή ζήτηση συσκευών και υπηρεσιών εξαιτίας της τηλεργασίας. Οι χρήστες, καθώς εργάζονταν από το σπίτι, ήθελαν βελτιωμένες και αναβαθμισμένες υποδομές. Το οικονομικό έτος 2021, τα έσοδα της Apple αυξήθηκαν περισσότερο από 30% σε ετήσια βάση στα 365,82 δισ. δολάρια, ενώ για βραχύ διάστημα η χρηματιστηριακή της αξίας ξεπέρασε φέτος πρώτη φορά στα χρονικά τα 3 δισ. δολάρια. Το πηδάλιο της Apple το πήρε τον Αύγουστο του 2011, αφότου ο Στιβ Τζομπς, συνιδρυτής της εταιρείας, αποχώρησε και λίγο αργότερα απεβίωσε – έκτοτε έχει εκτιναχθεί άνω του 1.000% η μετοχή της Apple.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή