Θετικά τα στοιχεία ανάπτυξης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Θετικά τα στοιχεία ανάπτυξης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Η πλειονότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων ευνοείται από τη στέρεη εγχώρια και ξένη ζήτηση.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρόσφατα δεδομένα για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να αποτελούν διαδοχικές εκπλήξεις στο πλαίσιο της περασμένης χρονιάς. Η αύξηση σε μηνιαία βάση κατά 0,9% του πραγματικού ΑΕΠ τον Νοέμβριο –ενώ το Bloomberg προέβλεπε 0,4%– συνέβαλε στο να αυξηθεί η παραγωγή 0,3% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα του Ιανουαρίου 2020. Ανάμεσα στον Μάρτιο και στον Δεκέμβριο του 2021 το Bloomberg αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή του για την αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, από το 4,6% για το 2021 στο 7%. Την εν λόγω περίοδο κι εμείς αναθεωρήσαμε τη δική μας πρόβλεψη στο 6,9% από το 6,2%. Η τελική ίσως να φθάνει το 7,3%. Οσο για τον δείκτη του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, και αυτός ήταν κάτι απροσδόκητο – ενισχύθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση και ο συνολικός ετήσιος διαμορφώθηκε στο 5,4% από το 5,1%, υπερβαίνοντας και τις δικές μας εκτιμήσεις και εκείνες του Bloomberg για μέσο όρο 5,2%. Ενδεχομένως, όπως εκτιμάμε, να ενισχυθεί ελαφρώς την άνοιξη πέραν του 6%, αν και στη συνέχεια, καθ’ οδόν προς τη λήξη του έτους, ίσως να αποκλιμακωθεί στο 3%.

Πάντως, η βρετανική οικονομία εισήλθε δυναμικά στην τρέχουσα χρονιά. Αν και οι εμπορικές διαμάχες που σχετίζονται με την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση γεννούν σοβαρά προβλήματα, ειδικά για όσες εταιρείες έχουν ανάλογη ανάμειξη, η πλειονότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων ευνοείται από τη στέρεη εγχώρια και ξένη ζήτηση. Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων και η αύξηση των κερδών τους το 2022 ίσως να ανασχεθεί από τον ρυθμό του βηματισμού τον οποίο μπορούν να ακολουθήσουν εκείνες για να αυξήσουν την παραγωγή τους, συναγωνιζόμενες για τα εν ανεπαρκεία κεφαλαιακά αγαθά και αντιμέτωπες με ελλείψεις προσωπικού.

Εντούτοις, δεν πλήττονται από μειωμένη ζήτηση. Εως την άνοιξη το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποκλείεται να βρεθεί ενώπιον μιας πρωτόγνωρης κατάστασης, στην οποία ο αριθμός των κενών θέσεων θα ισοδυναμεί ή και θα ξεπερνά τον αριθμό των ανέργων. Οταν επικρατούν ανελαστικές συνθήκες στην αγορά εργασίας, η διαπραγματευτική δύναμη μετατοπίζεται στα χέρια των εργαζομένων. Κι ενώ αυτό περιορίζει τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να υπερσκελίσει την αύξηση των μισθών επί μακρόν, ώστε να επηρεάσει δυσμενώς την πραγματική αύξηση της κατανάλωσης, αυξάνει την πιθανότητα υπερβολικού πληθωρισμού μέσω μιας αλληλοτροφοδοτούμενης αύξησης μισθών – τιμών.

Εκτιμάμε ότι μέσα στο 2022 το πραγματικό ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί κατά 4,8%, ενώ στη συνέχεια θα μετριασθεί, παραμένοντας σε εντυπωσιακά επίπεδα. Υπολογίζουμε ρυθμό ανάπτυξης 2%-2,5% κατά το μέσον του οικονομικού κύκλου το 2023 και το 2024. Βάσει του μέσου όρου των αναλυτών του Bloomberg, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί εντός του τρέχοντος έτους στο 4,5% και στο 2,2% το 2023. Από πλευράς της, η Τράπεζα της Αγγλίας ακολουθεί τη σωστή οδό, ενώ τον Δεκέμβριο υπήρξε και η πρώτη από τις τέσσερις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων. Η κίνησή της αυτή, τέλος, είχε λογική, και οι αγορές αντέδρασαν ευμενώς. Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων χρειάζονται, ώστε οι προσδοκίες πληθωρισμού να συμβαδίσουν περισσότερο με τον στόχο 2% της Τράπεζας. Ωστόσο, η θετική κατεύθυνση πληθωρισμού και επιτοκίων καταδεικνύει ότι η τελευταία έχει περιθώριο να φέρει τον δείκτη μεσοπρόθεσμα σε μια ασφαλέστερη ζώνη πέριξ του 2,5%-3%, χωρίς βεβιασμένες κινήσεις.

* Ο κ. Kallum Pickering είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή