H Fed ανοίγει τη συζήτηση για ψηφιακό δολάριο

H Fed ανοίγει τη συζήτηση για ψηφιακό δολάριο

Στη δημοσιότητα έγγραφο εργασίας 40 σελίδων με τις πρώτες εκτιμήσεις της

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κάποια καθυστέρηση σε σύγκριση με το χρονοδιάγραμμα που η ίδια είχε θέσει αλλά και σε σχέση με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, η Federal Reserve, άνοιξε χθες δημόσια διαβούλευση γύρω από την ιδέα ενός ψηφιακού δολαρίου και των θετικών ή αρνητικών επιπτώσεών του στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εδωσε στη δημοσιότητα σχετικό έγγραφο εργασίας 40 σελίδων και καλεί τις ενδιαφερόμενες πλευρές να καταθέσουν τις απόψεις τους εντός των επόμενων 120 ημερών.

Στις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις αναφέρονται οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στο εν λόγω έγγραφο εργασίας, που αναμενόταν να δοθεί στη δημοσιότητα το περασμένο καλοκαίρι, εκτίθενται οι πρώτες εκτιμήσεις της για τα υπέρ και τα κατά του εγχειρήματος, χωρίς να έχει καταλήξει είτε σε οριστικά συμπεράσματα είτε σε αποφάσεις για την υλοποίηση τέτοιου σχεδίου ή για τα επιμέρους χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει. Στα υπέρ αναφέρεται, για παράδειγμα, η δυνατότητα ενός ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας να καταστήσει ταχύτερα τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις, όταν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ανά τον κόσμο έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Στις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις αναφέρει τους κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ εκφράζει προβληματισμούς για το πώς θα μπορεί η κεντρική τράπεζα να προστατεύσει την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και να αντιμετωπίσει την παράνομη χρηματοδότηση. Αναγνωρίζοντας, άλλωστε, εμμέσως την ανάγκη να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να μη χάσει την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου, τονίζει πως «η αδράνεια έχει επιπτώσεις και αν δεν αναπτύξουμε ψηφιακό νόμισμα μπορεί να χαθεί η κυριαρχία της χώρας στις διεθνείς αγορές». Δεν καταλήγει, πάντως, σε συμπέρασμα η Fed, ούτε σε απόφαση σχετικά με το αν θα προχωρήσει στην έκδοση ψηφιακού νομίσματος.

Το σχετικό έγγραφο δίνεται, αντιθέτως, στη δημοσιότητα ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους ενδιαφερόμενες πλευρές, από την κοινή γνώμη των ΗΠΑ, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της και οικονομικούς παράγοντες. Οπως επισημαίνουν σχετικά οι Financial Times, το κείμενο των 40 σελίδων θα αποτελέσει τη βάση για έντονες αντιπαραθέσεις στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους μήνες. Εως τώρα η Fed έχει επιδείξει ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα προς την ιδέα ενός ψηφιακού νομίσματος και έχει καταστήσει σαφές πως θα επιχειρήσει κάτι τέτοιο μόνον έχοντας διασφαλίσει πως τα οφέλη θα υπερισχύουν του κόστους. Υπό αυτήν την έννοια, έχει μείνει πίσω σε σύγκριση με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ, που τα τελευταία χρόνια μελετά τη σχετική τεχνολογία και την προοπτική ενός ψηφιακού ευρώ, αλλά και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, που έχει προ πολλού εκπονήσει το σχέδιο του ψηφιακού γουάν και ήδη το χρησιμοποιεί πιλοτικά σε ορισμένες περιφέρειες της αχανούς χώρας.

Ανακοινώνοντας την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε πως στην περίπτωση που αποφασισθεί η έκδοση ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας, αυτό θα λειτουργήσει «ως συμπλήρωμα και όχι ως υποκατάστατο των μετρητών ή των υφιστάμενων σήμερα ψηφιακών μορφών του δολαρίου, όπως είναι οι καταθέσεις στις ιδιωτικές τράπεζες». Σχολιάζοντας σχετικά ο Εσουάρ Πρασάντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ με μεγάλη εξειδίκευση και γνώση επί των κρυπτονομισμάτων, σημείωσε πως «η Fed αποφάσισε τελικά να περιπλανηθεί σε ένα χώρο που είναι πλέον αναπόφευκτος για τις κεντρικές τράπεζες εφόσον αυτές αναζητούν τρόπους να διασφαλίσουν τη νομισματική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εν μέσω πολυάριθμων τεχνολογικών καινοτομιών στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της στροφής στις ψηφιακές μορφές πληρωμών που αναμορφώνουν τις χρηματαγορές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Από τον πολιτικό κόσμο, ο Πατ Τούμεϊ, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Πενσιλβάνια, επικρότησε την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να συνδράμει «εποικοδομητικά» στον διάλογο που είναι σε εξέλιξη και εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της Fed να μελετήσει τις νέες τεχνολογίες και να εξετάσει τη δυνατότητα εμπλοκής της σε αυτές. Δεν παρέλειψε, πάντως, να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Στο πλαίσιο στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε την Πέμπτη το Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων του Σικάγου, ο Ιαν Χάτζιους, κορυφαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs, εξέφρασε την εκτίμηση πως, παρά τις πρωτοβουλίες της για το θέμα, η Fed δεν πρόκειται να κινηθεί «πολύ δυναμικά», ακόμη κι αν αποφασίσει να υλοποιήσει το σχέδιο ενός ψηφιακού νομίσματος. Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, «υπάρχουν περιθώρια να υιοθετήσει ένα ψηφιακό νόμισμα αλλά πολύ προσεκτικά, και αυτό δεν πρόκειται να γίνει βιαστικά». Τόνισε μάλιστα πως κατά την εκτίμησή του η Fed έχει επίγνωση των κινδύνων που εγκυμονεί ένα τέτοιο σχέδιο, όπως και ότι ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας «μπορεί και να μεταβάλει θεμελιωδώς τη δομή του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT