Το αμερικανικό LNG δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης

Το αμερικανικό LNG δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης

Αν ο Πούτιν κλείσει τη στρόφιγγα, η Ε.Ε. θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πραγματική κλίμακα της ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη κατέστη σαφής μέσα στην εβδομάδα, όταν η γερμανική τράπεζα Commerzbank έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που περιγράφουν πλήρως τα υπάρχοντα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ε.Ε. και εμφανίζουν τους ταμιευτήρες των χωρών-μελών να έχουν πληρότητα κάτω από το ήμισυ, ενώ η Γηραιά Ηπειρος διανύει τη χειμερινή περίοδο της μεγαλύτερης ζήτησης. Οπως ανέφερε στη γερμανική ιστοσελίδα της Deutsche Welle ο Μπερν Βάιντενστάινερ, κορυφαίος οικονομολόγος της Commerzbank στη Φρανκφούρτη, «τα υφιστάμενα αποθέματα φυσικού αερίου παρουσιάζουν πληρότητα της τάξης περίπου του 47%». Ο ίδιος τόνισε ότι υπό κανονικές συνθήκες τέτοια περίοδο του έτους τα αποθέματα των χωρών-μελών της Ε.Ε. κυμαίνονται από 60% έως και 85% ορισμένες φορές, που σημαίνει πως «είμαστε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα».

Σε ό,τι αφορά το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), που χάρη στη σχιστολιθική βιομηχανία έχει αναγάγει τις ΗΠΑ σε πρώτη εξαγωγική δύναμη, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποιεί πως δεν μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης αν ο Πούτιν κλείσει τη στρόφιγγα.

Οπως τονίζει η Deutsche Welle, τον περασμένο μήνα κάπου 10 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που είχαν προορισμό τις χώρες της Ασίας άλλαξαν δρομολόγιο και κατευθύνθηκαν στις αγορές της Ευρώπης από όπου θα αντλούσαν μεγαλύτερα κέρδη εξαιτίας των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Ετσι αναζωπυρώθηκε η δημόσια συζήτηση για το κατά πόσον μπορεί το αμερικανικό LNG να αποτελέσει μόνιμη λύση και εναλλακτική έναντι της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον υπογραμμίζει επί χρόνια τους κινδύνους που εγκυμονεί η κυριαρχία της Ρωσίας στο φυσικό αέριο εν μέρει, βέβαια, και για λόγους δικού της οικονομικού συμφέροντος, καθώς θέλει να πουλήσει περισσότερο LNG στην Ευρώπη. Χάρη στη ραγδαία ανάπτυξη που γνώρισε την περασμένη δεκαετία η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών υδρογονανθράκων, οι ΗΠΑ αποτελούν σήμερα την πρώτη παγκοσμίως εξαγωγική δύναμη σε LNG.

Αυτή τη στιγμή, οι αμερικανικές ενεργειακές έχουν αυξήσει τις εξαγωγές LNG κατά σχεδόν 20% και φτάνουν στα 13,9 δισ. κυβικά πόδια την ημέρα. Σύμφωνα όμως με την ΙΕΑ, δεν μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης. Οπως τονίζει ο κ. Βάιντενστάινερ της Commerzbank, «το LNG δεν μπορεί να αναπληρώσει πλήρως τις ελλείψεις ρωσικού φυσικού αερίου», καθώς δεν έχουν βραχυπρόθεσμα τη δυνατότητα να εξάγουν επαρκείς ποσότητες ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Κατάρ. Ο οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας διευκρίνισε ότι η Ευρώπη έχει μεν τη δυνατότητα να επεξεργαστεί το LNG που εισάγει και να το μετατρέψει εκ νέου σε φυσικό αέριο, αλλά «θα ήταν δύσκολο να το παραδώσει στους τελικούς αποδέκτες καθώς οι υποδομές της για τη μεταφορά του και τη διανομή του δεν είναι κατάλληλες για μια μεταστροφή από το ρωσικό φυσικό αέριο στο LNG».

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα του Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση ήρθε προσφάτως σε επαφή με πολλές διεθνείς ενεργειακές εταιρείες με τις οποίες εξέτασαν τις διάφορες δυνατότητες για τη μεταφορά αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση που διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT