Μεγάλη επένδυση από Intel για παραγωγή τσιπ

Μεγάλη επένδυση από Intel για παραγωγή τσιπ

Μεγάλες επενδύσεις οργανώνει ο αμερικανικός κολοσσός της Intel, ο οποίος σχεδιάζει να τοποθετήσει τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια σε νέες εγκαταστάσεις στο Οχάιο.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλες επενδύσεις οργανώνει ο αμερικανικός κολοσσός της Intel, ο οποίος σχεδιάζει να τοποθετήσει τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια σε νέες εγκαταστάσεις στο Οχάιο, στις οποίες θα κατασκευάζονται ημιαγωγοί (τσιπ), σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, την οποία αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Με αυτή την κίνησή της η εταιρεία θα ενισχύσει τις φιλοδοξίες της για την παραγωγή ημιαγωγών, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία η μεγαλύτερη ζήτηση ψηφιακών αγαθών και η παγκόσμια ανεπάρκεια αυτού του προϊόντος έχουν αυξήσει τις ανάγκες για νέες μονάδες κατασκευής. Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το καινούργιο εργοστάσιο της Intel θα ανεγερθεί κοντά στο Κολόμπους του Οχάιο, ενώ θα ενδυναμώσει την παραγωγική ικανότητά της. Η πρόθεσή της αυτή φαίνεται και στο ότι μέσα στο 2021 είχε δηλώσει πως πρόκειται να τοποθετήσει σε υποδομές για την κατασκευή ημιαγωγών κεφάλαια της τάξεως των 100 δισ. δολαρίων.

Χρηματοδοτεί με τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια νέες εγκαταστάσεις στο Οχάιο.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε χθες ότι ο επενδυτικός σχεδιασμός της Intel διευρύνει τις προσπάθειες συνολικά των Ηνωμένων Πολιτειών για να ενδυναμωθεί η εγχώρια παραγωγή τσιπ. Οι κυβερνήσεις στις ΗΠΑ αλλά και στη Γηραιά Ηπειρο ειδικότερα ανησυχούν μήπως δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την επάρκειά τους σε ημιαγωγούς, ενώ έχουν προηγηθεί οι επί χρόνια προσπάθειές τους να μεταφέρουν την παραγωγική διαδικασία σε χώρες χαμηλού κόστους στην Ασία. Η «ξηρασία των ημιαγωγών» ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας απλώς επιδείνωσε τον όλο προβληματισμό. Χαρακτηριστικά, ο Λευκός Οίκος παρατήρησε πως «η πανδημία του κορωνοϊού έριξε φως στο πόσο εύθραστο είναι το παγκόσμιο σύστημα προμηθειών σε ημιαγωγούς», όπως αναφέρει η Wall Street Journal. Ο δε διευθύνων σύμβουλος της Intel, Πατ Τσέλσινγκερ, επισημαίνει πως η απόφασή του για το Οχάιο εντάσσεται στο γενικότερο όραμά του να αναζωογονήσει τις τύχες της εταιρείας και να την τοποθετήσει και πάλι στην αιχμή του σχεδιασμού και της παραγωγής ημιαγωγών και για άλλες επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2020 η κατασκευάστρια ημιαγωγών για γραφικά, Nvidia, ξεπέρασε την Intel ως η μεγαλύτερη αμερικανική κατασκευάστρια ημιαγωγών με κριτήριο τη χρηματιστηριακή αξία της. Το δε 2021 η νοτιοκορεατική εταιρεία της Samsung, Electronics, παραγκώνισε την Intel παγκοσμίως ως η μεγαλύτερη του κλάδου με κριτήριο τα τριμηνιαία έσοδά της. Κατά τους αναλυτές, πάντως, ο νοτιοκορεατικός κολοσσός θα διατηρήσει τη θέση του, όταν την επόμενη εβδομάδα κι εκείνος και η Intel θα παρουσιάσουν οικονομικά αποτελέσματα.

Το παρελθόν έτος ο αμερικανικός όμιλος είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις για κατασκευή τσιπ τόσο στην Αριζόνα όσο και στο Νέο Μεξικό, ενώ είχε δεσμευθεί πως θα διαθέσει και σχεδόν 95 δισ. δολάρια στις εγκαταστάσεις της Γηραιάς Ηπείρου. Αναφορικά με το εργοστάσιο στο Οχάιο, εκεί εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν περίπου 3.000 μόνιμες θέσεις εργασίας, όπως ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή. Τέλος, η Samsung σχεδιάζει επενδύσεις 205 δισ. δολαρίων την προσεχή τριετία για την αύξηση της παραγωγής τσιπ και ειδικά στο Τέιλορ του Τέξας θα τοποθετήσει κεφάλαια 17 δισ. δολαρίων γι’ αυτόν τον σκοπό, ενώ η ταϊβανέζικη Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., η μεγαλύτερη διεθνώς στα συμβόλαια προμήθειας ημιαγωγών, θα επενδύσει έως το 2024 100 δισ. δολάρια για να ενισχύσει την παραγωγική της ικανότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT