Eτος εισόδου νέων παικτών στο real estate το 2022

Eτος εισόδου νέων παικτών στο real estate το 2022

Τι σηματοδοτεί η αποχώρηση της Varde, ποιες εταιρείες αναζητούν επενδυτές

4' 47" χρόνος ανάγνωσης

Ετος εισόδου στρατηγικών επενδυτών και μετοχικής ενίσχυσης αναμένεται να αποτελέσει το 2022 για τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), καθώς ο κλάδος συνεχίζει να ωριμάζει και να εξελίσσεται σε βασικό συστατικό της ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων. Μετά την άντληση κεφαλαίων που προσέγγισαν τα 500 εκατ. ευρώ από εκδόσεις ομολόγων το 2021, και μάλιστα με ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις, η φετινή χρονιά φαίνεται πως θα αποτελέσει το έτος της εισόδου νέων θεσμικών επενδυτών, στρατηγικών και μη, εξέλιξη που δύναται να συμβάλει στην ακόμα ταχύτερη ανάπτυξη των εταιρειών του κλάδου και συνεπώς και στην αγορά ακινήτων μέσω νέων επενδύσεων.

Trastor

Στο πλαίσιο αυτό, εξελίξεις –και μάλιστα άμεσες– αναμένονται στην Trastor, η οποία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ του κλάδου (και δεύτερη μεγαλύτερη μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου), με χαρτοφυλάκιο αξίας 315 εκατ. ευρώ, μετά την απόφαση της Varde Partners να αποεπενδύσει από την ελληνική αγορά, έπειτα από 5,5 χρόνια παρουσίας. Το αμερικανικό επενδυτικό fund, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 12 δισ. δολαρίων, βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Τρ. Πειραιώς, με αντικείμενο την πώληση του 52,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Trastor. Εφόσον αυτές έχουν αίσια κατάληξη, η τράπεζα θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της και θα εξασφαλίσει σταθερές αποδόσεις σε βάθος χρόνου, όπως επίσης και αξιόλογη μερισματική απόδοση. Σε δεύτερο χρόνο, είναι πιθανή και κάποια ιδιωτική τοποθέτηση, ώστε να διευρυνθεί το μετοχολόγιο και η διασπορά των μετοχών. Παράλληλα, θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξόδου της εταιρείας από το Χρηματιστήριο. Σήμερα η Trastor διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 59 ακινήτων αξίας 315,6 εκατ. ευρώ και μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 238.000 τ.μ., πέντε φορές μεγαλύτερης αξίας σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία στρατηγικής επένδυσης από τη Varde Partners. Παράλληλα, η εισηγμένη έχει θέσει σε εφαρμογή κι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης γραφείων και logistics σε Μαρούσι και Ασπρόπυργο, αντίστοιχα, ενώ πρόσφατα εξασφάλισε και ρευστότητα 22 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά για νέες επενδύσεις, μέσω ενός νέου ομολογιακού δανείου ύψους 65,2 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκε πλήρως από τη Eurobank. Τα υπόλοιπα 43,2 εκατ. ευρώ του δανείου αξιοποιήθηκαν για την πλήρη εξόφληση προγενέστερου τραπεζικού δανεισμού.

Trade Estates

Το αμερικανικό fund βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Τρ. Πειραιώς, με αντικείμενο την πώληση του 52,1% της Trastor.

Στρατηγικό επενδυτή για το 50% του μετοχικού κεφαλαίου αναζητάει όμως και η Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή. Η εταιρεία έχει αρχίσει να κινείται ιδιαίτερα δυναμικά, επενδύοντας κυρίως σε εμπορικά πάρκα, καθώς εξαρχής στόχος ήταν να αναδειχθεί σε εταιρεία κυρίως εμπορικών ακινήτων, αξιοποιώντας και την τεχνογνωσία του ομίλου. Οπως έχει αναφέρει επανειλημμένως η διοίκηση της εταιρείας, πρόθεσή της είναι να διαθέσει μέχρι και το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της σε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα εισφέρει κεφάλαια ή ακίνητα στην εταιρεία, ή και τα δύο. Με τον τρόπο αυτό θα χρηματοδοτηθεί και μέρος του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος της Trade Estates, που προβλέπει τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2023 (από περίπου 200 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα). Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει ήδη συμφωνήσει να αποκτήσει το νέο εμπορικό πάρκο που κατασκευάζει η Ten Brinke Hellas (θυγατρική του ομώνυμου ολλανδικού ομίλου ανάπτυξης ακινήτων) στο Ν. Φάληρο, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κηφισού, όπου μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 φιλοξενούνταν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας συσκευασιών ΒΙΣ. Το νέο πάρκο αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του καλοκαιριού, φιλοξενώντας 14 καταστήματα μεγάλης επιφάνειας, όπως Μουστάκας, McDonald’s, LCWaikiki και AB Βασιλόπουλος, αλλά και σήματα του ίδιου του ομίλου Φουρλή.

Επίσης, η Trade Estates έχει συνάψει προσύμφωνο με τη Lamda Development και για την απόκτηση και ανάπτυξη ενός ακόμα εμπορικού πάρκου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Το νέο πάρκο θα είναι επιφάνειας της τάξεως των 30.000 τ.μ. και το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 55 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2021 η εταιρεία ολοκλήρωσε και τη συμφωνία για την απόκτηση του εμπορικού πάρκου Florida 1 στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα συγκρότημα που εκτείνεται σε 132 στρέμματα και φιλοξενεί 12 αλυσίδες σε καταστήματα συνολικής επιφάνειας 31.400 τ.μ.

Prodea

Εσοδα της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ αναμένουν και οι βασικοί μέτοχοι της Prodea από τη διάθεση ποσοστού τουλάχιστον 15% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στόχος είναι αφενός η ενίσχυση του μετοχικού κεφαλαίου με νέους, ισχυρούς θεσμικούς επενδυτές από το εξωτερικό, αφετέρου η ενίσχυση της διασποράς και της εμπορευσιμότητας των μετοχών της εταιρείας, με δεδομένο ότι το 98% της Prodea ελέγχεται σήμερα από την Invel. Πρόκειται για ένα ζήτημα που η διοίκηση της Prodea σχεδίαζε αρχικά να επιλύσει μέσω αύξησης κεφαλαίου, αλλά και ταυτόχρονης ιδιωτικής τοποθέτησης, ήδη από το φθινόπωρο του 2019. Ωστόσο, μεσολάβησε το ξέσπασμα της πανδημίας, εξέλιξη που ανέβαλε τον σχετικό σχεδιασμό. Σήμερα, μετά και την άντληση κεφαλαίων 300 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης ομολόγου τον προηγούμενο Ιούλιο, η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι δεν απαιτείται αύξηση κεφαλαίου και πως με την ιδιωτική τοποθέτηση θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη εμπορευσιμότητα της μετοχής της εταιρείας.

Στην προσπάθεια προσέλκυσης ισχυρών «συμπαικτών», η Prodea έχει επιταχύνει το επενδυτικό της πρόγραμμα για την ανάπτυξη ή εξαγορά ακινήτων πράσινου χαρακτήρα και υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Σήμερα η εισηγμένη διαθέτει πράσινα και πιστοποιημένα ακίνητα συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ, μέγεθος το οποίο προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια των επόμενων 12-18 μηνών. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, προχώρησε στην απόκτηση κτιρίου 4.172 τ.μ. επί οικοπέδου 10,4 στρεμμάτων στη Λ. Κηφισίας, πλησίον του κόμβου της Αττικής Οδού. Πρόκειται για τις πρώην εγκαταστάσεις της Εκκλησίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά, τις οποίες η Prodea θα κατεδαφίσει προκειμένου να ανεγερθεί στη θέση τους ένα συγκρότημα από δύο αυτόνομα και λειτουργικά ανεξάρτητα κτίρια γραφείων, συνολικής επιφάνειας 17.000 τ.μ. Πρόκειται για επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ, ενώ τα νέα κτίρια θα ενσωματώνουν όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και θα πιστοποιηθούν (κατ’ ελάχιστον) κατά το πρότυπο LEED Gold.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT