Γιώργος Χατζημάρκος: Ποιες επενδύσεις έφεραν τη συμφωνία με την TUI για τη Ρόδο

Γιώργος Χατζημάρκος: Ποιες επενδύσεις έφεραν τη συμφωνία με την TUI για τη Ρόδο

«Μετά την TUI και την πρωτοβουλία για τη Ρόδο, συζητάμε και με άλλους ομίλους για δράσεις βιωσιμότητας σε άλλα νησιά»

3' 51" χρόνος ανάγνωσης

Πεπεισμένος ότι η πρωτοβουλία «The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination», του κοινού φορέα με τον γερμανικό τουριστικό οργανισμό TUI για την ανάδειξη της Ρόδου σε παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμο προορισμού, θα είναι πετυχημένη δηλώνει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Όντας βασικός εταίρος του γερμανικού τουριστικού φορέα, ο Περιφερειάρχης εξηγεί στην «Κ» πώς επιλέχθηκε μεταξύ άλλων η Ρόδος και μιλά για την προεργασία που έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε μεγάλα και μικρότερα έργα υποδομών, τα οποία είτε έχουν ανατεθεί είτε βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία είτε πρόκειται να βγουν σύντομα. Αναφέρεται επίσης στην άτυπη ομάδα «πρωτοβουλία για τον τουρισμό» που είχε ήδη δομήσει από την αρχή της κρίσης προκειμένου να πετύχει την καλύτερη δυνατή διαχείρισή της. Ομάδα που μπορεί να εξασφαλίζει γρήγορη εκκίνηση στο νέο project για τη βιωσιμότητα.

Μιλώντας στην «Κ», ο Γιώργος Χατζημάρκος εξηγεί πως η πρωτοβουλία Co-Lab θα συμπεριλάβει όλη την κοινωνία και το ανθρώπινο δυναμικό της Ρόδου αφού «δεν υπάρχει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «περιβαλλοντική αειφορία χωρίς κοινωνική και οικονομική αειφορία».

Προσθέτει ακόμη πως η Περιφέρεια έχει δρομολογήσει διαγωνισμούς ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ τόσο για την απομάκρυνση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ (επίκειται η διασύνδεση του νησιού με τον κεντρικό δίκτυο της χώρας) όσο και για την ύδρευση του νησιού, ενώ έχει περιορίσει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας με μεγάλη επένδυση στον οδοφωτισμό.

Πέραν αυτών, ετοιμάζονται νέα έργα προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ, όπως η ανακύκλωση βιοαποβλήτων που θα συμπεριλάβει όλα τα ξενοδοχεία, καθώς και άλλα project. Το νησί ήταν ώριμο και ευρισκόμενο στην σωστή κατεύθυνση για να επιλεγεί από την κυβέρνηση και την TUI ώστε να προωθηθεί περαιτέρω η ανάδειξη του σε βιώσιμο προορισμό, τονίζει ο Περιφερειάρχης.

Αποκαλύπτει μάλιστα πως υπάρχουν κι αλλά αντίστοιχα project που αξιολογούνται για άλλα νησιά του νοτίου Αιγαίου. Μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη ο Γιώργος Χατζημάρκος δηλώνει πως βρίσκεται σε συζητήσεις και με μεγάλους ξένους ομίλους προκειμένου να προωθηθούν δράσεις βιωσιμότητας σε άλλα νησιά.

Εξηγεί επίσης πως σχεδιάζεται ακαδημία στελεχών με ειδικότητα τη βιωσιμότητα, η δημιουργία της οποίας θα απαιτήσει νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που δεν της επιτρέπουν μέχρι σήμερα να προχωρήσει. Η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη είναι καταρχήν θετική.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρόδος διαθέτει το 14,8% των διαθέσιμων ξενοδοχειακών κλινών και καταλυμάτων στην Ελλάδα και το τουριστικό της φορτίο είναι μεγάλο, αφού σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη στα μέσα Αυγούστου το νησί φιλοξενεί περίπου 650.000 άτομα.

Κ. Μητσοτάκης: Το νέο μας τουριστικό μοντέλο πρέπει να είναι βιώσιμο

Αναφερόμενος στον χαρκατήρα της νέας πρωτοβουλίας για τη Ρόδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «θέλουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και επιμένουμε σταθερά ότι το νέο μας τουριστικό μοντέλο πρέπει να είναι βιώσιμο». Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι «επειδή η πράσινη μετάβαση είναι σημαντική, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό Ταμείο για όλα τα νησιά του Αιγαίου ώστε να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες και οι Δήμοι να συμμετάσχουν σε projects τα οποία θα εστιάζουν ιδιαίτερα σε ζητήματα βιωσιμότητας». Παράλληλα σημείωσε ότι «η επέκταση της τουριστικής σεζόν είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες στην μακροπρόθεσμη στρατηγική μας και πιστεύουμε ότι πολλοί από τους προορισμούς μας, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου, έχουν την ικανότητα να προσελκύσουν και επισκέπτες πέραν των καλοκαιρινών μηνών».

Η δημιουργία του κοινού φορέα για τη μετατροπή της Ρόδου σε πλήρως βιώσιμο τουριστικό προορισμό, στην οποία προχωρούν κατόπιν συμφωνίας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η γερμανική Tour Operator TUI Group, θα αξιολογεί επενδυτικά σχέδια που θα της υποβάλλονται και τα οποία εφόσον εγκριθούν θα χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, εθνικούς πόρους και ίδια κεφάλαια των επενδυτών.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός μοντέλου βιώσιμου τουρισμού του μέλλοντος, η οποία θα μπορεί ως εμπειρία να μεταφερθεί και σε άλλους προορισμούς στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, αναφέρουν πηγές που συμμετέχουν σε αυτήν. Η υλοποίηση του στόχου θα βασιστεί σε τέσσερις πυλώνες:

  • Ο πρώτος αφορά επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαχείρισης υδάτων και βιώσιμων μεταφορών.
  • Ο δεύτερος αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων και τη δημιουργία και προαγωγή προμηθευτών για τουριστικές δραστηριότητες που ακολουθούν πρακτικές βιωσιμότητας.
  • Ο τρίτος άξονας αφορά στον επανασχεδιασμό του ίδιου του τουριστικού προϊόντος και των υπηρεσιών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας με παράλληλη ενεργοποίηση των νέων μέσα από την εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους.
  • Ο τέταρτος αφορά σε επενδυτικά σχέδια που θα αξιολογηθούν για την αναδάσωση και ανάκτηση γης, τη διατήρηση και επαναφορά της φυσικής βιοποικιλότητας, αλλά και τη θαλάσσια και παράκτια προστασία του περιβάλλοντος.

Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι πενταετής και όπως αναφέρεται είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις αρχές, δράσεις και στόχους τόσο του ευρωπαϊκού Green Deal και των στόχων της ΕΕ για τη βιωσιμότητα όσο και με της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την Sustainability Agenda της TUI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT