«Πάγωσε» η ανάκαμψη της Ευρωζώνης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Η μετάλλαξη «Ομικρον» επέφερε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη. Σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη συμφόρηση του συστήματος της παγκόσμιας προμηθευτικής αλυσίδας, η οποία παρέτεινε τους χρόνους παραλαβής πρώτων υλών και εξαρτημάτων, και την αύξηση του κόστους της ενέργειας, η έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού έπληξε και τη ζήτηση και την προσφορά. Οι περιορισμοί για την ανάσχεση της μετάλλαξης και οι πιο διστακτικοί καταναλωτές συνέβαλαν στο να αυξηθεί λιγότερο από το αναμενόμενο η ζήτηση.

Οι συνθήκες για τον κλάδο παραγωγής αγαθών σε όλη την Ευρώπη έχουν βελτιωθεί, παρά το ότι οι τιμές πρώτων υλών διογκώνονται. Οι πρώιμες ενδείξεις της άμβλυνσης των προβλημάτων στο σύστημα τροφοδοσίας σε συνδυασμό με τη συσσώρευση παραγγελιών στη μεταποίηση και στον κλάδο παροχής υπηρεσιών δεικνύουν έναν ζωηρό βηματισμό τούς επόμενους μήνες και μια συνεχιζόμενη τάση των επιχειρήσεων να προσλάβουν επιπλέον εργαζομένους. Επί του παρόντος η άνοδος των μολύνσεων εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Ομικρον» επιδεινώνει τις ελλείψεις προσωπικού. Η Κίνα εξακολουθεί να συνιστά σοβαρό κίνδυνο για το παγκόσμιο σύστημα τροφοδοσίας διότι επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε μεγάλες πόλεις και λιμάνια λόγω της «Ομικρον».

Οι περιορισμοί και οι πιο διστακτικοί καταναλωτές συνέβαλαν στο να αυξηθεί λιγότερο από το αναμενόμενο η ζήτηση.

Ο δείκτης διευθυντών προμηθειών στην Ευρωζώνη υποχώρησε λόγω της αποδυνάμωσης στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Ειδικότερα, τον μήνα Ιανουάριο διαμορφώθηκε στις 52,4 μονάδες από τις 53,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, δηλαδή εξασθένησε περισσότερο από τις προβλέψεις για 52,6 μονάδες των αναλυτών του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Κι αυτή η εξέλιξη οφείλεται στις υπηρεσίες, των οποίων ο επιμέρους δείκτης είχε μια κάμψη από τις 53,1 μονάδες τον Δεκέμβριο στις 51,2 μονάδες τον Ιανουάριο. Το Reuters έκανε λόγο για 52,2 μονάδες. Αντιθέτως, ο επιμέρους δείκτης της μεταποίησης ενισχύθηκε από τις 58,0 μονάδες του Δεκεμβρίου στις 59,0 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως θα αποδυναμωθεί στις 57,5 μονάδες. Τα προβλήματα στο παγκόσμιο σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας φαίνεται πως βαθμιαία επιλύονται, αν και ταυτοχρόνως τον Ιανουάριο οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν έντονες. Χάρη στα εύρωστα οικονομικά μεγέθη, από μέρους μας αναμένουμε πως η Ευρωζώνη θα εξακολουθήσει να απολαμβάνει δυναμική αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 4,5% το τρέχον έτος, μετά τον ρυθμό 5,1% του 2021. Τέλος, στη Γερμανία, όπου η ανάκαμψη είναι δυναμική, αν και κάπως πιο βραδεία από άλλες χώρες, η επαναφορά του ΑΕΠ αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2022, όταν συνολικά η Ευρωζώνη το αποκατέστησε την τελευταία τριμηνία του 2021.

* Οι κ. Guidogiorgio Bodrato και Salomon Fiedler είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT