Ξεκίνησε η δήλωση των αλλαγών στο Ε9

Ξεκίνησε η δήλωση των αλλαγών στο Ε9

Πώς μπορούν να μεταβάλουν τα στοιχεία οι ιδιοκτήτες και να γλιτώσουν το πρόστιμο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποχρέωση να υποβάλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έχουν όσοι απέκτησαν ακίνητο από την 1/1/2022 και όσοι αντίστοιχα μεταβίβασαν ακίνητο. Η ηλεκτρονική εφαρμογή άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας και μαζί με τις νέες αγοραπωλησίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη του παρελθόντος γλιτώνοντας ταυτόχρονα το πρόστιμο των 100 ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία. Οι διορθώσεις με βάση το υφιστάμενο σύστημα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου, αλλά ενδέχεται η ημερομηνία αυτή να αλλάξει και να υποβληθούν οι αλλαγές νωρίτερα καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να εκδοθούν νωρίτερα και κατ’ επέκταση νωρίτερα να πληρωθεί και η πρώτη δόση του φόρου.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να μεταβάλουν στοιχεία των ακινήτων και να διορθώσουν την περιουσιακή τους εικόνα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα, αφού προηγουμένως εισέλθουν με τους προσωπικούς κωδικούς στο σύστημα Taxis:

1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

2. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα). Θα πρέπει να αναγραφούν με ιδιαίτερη προσοχή τα στοιχεία που ζητούνται κατά την επιλογή της αιτίας και ιδιαιτέρως οι ημερομηνίες (ημ/νία συμβολαίου, ημ/νία δημοσίευσης διαθήκης κ.λπ.).

3. Εάν πραγματοποιήσετε εισαγωγή  ακινήτου, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.λπ.).

4. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

5. Κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

Οσοι απέκτησαν ή μεταβίβασαν ακίνητο από την 1/1/2022 οφείλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9).

6. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

7. Οταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

8. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

9. Οταν επιλέγετε μεταφορά δήλωσης στο επόμενο έτος, στο έτος αυτό πρέπει από τις διαθέσιμες ενέργειες και μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης να γίνεται έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί από την προσωρινή δήλωση.

Εάν για παράδειγμα μεταφέρετε μία δήλωση με μία εισαγωγή ακινήτου σε επόμενο έτος όπου το ακίνητο ήδη υπάρχει στην περιουσιακή εικόνα, εάν κάνετε έλεγχο σύμφωνα με τα παραπάνω θα διαπιστώσετε ότι το ακίνητο υπάρχει δύο φορές. Θα πρέπει να τη μεταφέρετε έως το τελευταίο έτος που ισχύει αυτή η μεταβολή, προκειμένου να ενημερωθεί με ορθό τρόπο η περιουσιακή εικόνα στα έτη αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, όταν μεταφέρετε δήλωση, θα πρέπει στο έτος μεταφοράς να ελέγχετε την προεπισκόπηση περιουσιακής κατάστασης και εφόσον συμφωνείτε με αυτή, τότε να προχωράτε σε οριστικοποίηση της μεταφερόμενης δήλωσης. Η δήλωση μεταφέρεται στο επόμενο έτος ως «προσωρινά» υποβαλλόμενη και θα πρέπει να επιλέξετε το έτος αυτό και στη συνέχεια την καρτέλα «υποβολή δήλωσης Ε9», ώστε να μπορέσετε να την επεξεργαστείτε και να την οριστικοποιήσετε. Οταν την οριστικοποιήσετε, εμφανίζεται μήνυμα για μεταφορά αυτής στο επόμενο έτος κ.ο.κ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή