Θέμα χρόνου η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας

Θέμα χρόνου η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Ανεξαρτήτως του δύσκολου χειμώνα, οι προσδοκίες για την πορεία της γερμανικής οικονομίας βελτιώνονται. Μετά τη διαδοχική κάμψη για έξι μήνες, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του έγκριτου Ινστιτούτου Ιfo τον Ιανουάριο είχε άνοδο στις 95,7 μονάδες, έναντι διατήρησης στις 94,7 μονάδες του Δεκεμβρίου, όπως είχαν κατά μέσο όρο προβλέψει οι αναλυτές του Reuters. Η βελτίωση ως επί το πλείστον αποδίδεται στις προσδοκίες για το προσεχές εξάμηνο, των οποίων ο αντίστοιχος δείκτης είχε άνοδο στις 95,2 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 92,6 μονάδες τον Δεκέμβριο, ήτοι αρκετά υψηλότερα από τα επίπεδα των 93 μονάδων του Reuters. Το Ινστιτούτο Ιfo είναι το τελευταίο που δημοσιοποιεί στοιχεία ερευνών, έπειτα από άλλες που προηγήθηκαν και κατέγραφαν πιο αισιόδοξες προοπτικές. Τέτοια στοιχεία είναι του Ινστιτούτου ΖΕW, καθώς και εκείνα των δεικτών διευθυντών προμηθειών. Η γερμανική οικονομία, πάντως, εξακολουθεί να υπολειτουργεί εν συγκρίσει με τις δυνατότητές της. Την ίδια στιγμή, όμως, οι ισολογισμοί των νοικοκυριών της χώρας είναι υγιείς, διότι διαθέτουν τα μέσα να αυξήσουν σημαντικά την κατανάλωση, αφ’ ης στιγμής τους το επιτρέψει η πανδημία. Συνολικά έχουν διαμορφωθεί ευνοϊκές συνθήκες για τη δυναμική αύξηση του ΑΕΠ το τρέχον έτος.

Ολοι οι δείκτες συνηγορούν υπέρ της δυναμικής αύξησης του ΑΕΠ το τρέχον έτος.

Κι ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας συνηγορούν υπέρ της συνεχιζόμενης ανάκαμψης, η οικονομία της Γερμανίας επί του παρόντος ανακόπτεται από το χειμωνιάτικο κύμα της πανδημίας, καθώς και από τις ελλείψεις  της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι αριθμοί των μολύνσεων και πάλι δείχνουν ταχεία αύξηση και δεν θεωρείται πιθανό οι υφιστάμενοι περιορισμοί, που εφαρμόζονται για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού, να αποσυρθούν πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου. Τα προβλήματα της διεθνούς ναυτιλίας, η οποία είναι εξαιρετικά καίριος παράγοντας για την οικονομία της Γερμανίας, της εξαρτώμενης από τη βιομηχανία και τις εξαγωγές, δεν έχουν επιλυθεί ακόμα. Σε συνδυασμό με τις εν λόγω δυσκολίες ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών του Ifo υποχώρησε περαιτέρω στις 96,1 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 96,9 μονάδες του Δεκεμβρίου και ακόμα χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 96,3 μονάδες του Reuters. Ως επί το πλείστον η οικονομική ανάπτυξη, την οποία προβλέπουμε για το 2022, δεν αναμένουμε να εμφανιστεί το πρώτο τρίμηνο, αλλά τα επόμενα, αφότου η πανδημία εξασθενήσει και σταδιακά οι ελλείψεις στον προμηθευτικό μηχανισμό αντιμετωπιστούν. Τέλος, στη Γερμανία ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη μεταποίηση έδειξε άνοδο στις 19,9 μονάδες τον Ιανουάριο εν συγκρίσει με τις 17,4 μονάδες του Δεκεμβρίου – στον τομέα αυτό τόσο η εκτίμηση για τις τρέχουσες συνθήκες όσο και για τις μελλοντικές προσδοκίες καλυτέρευσε.

* Ο κ. Salomon Fiedler είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT