Πώς πληρώνονται οι ημέρες αδείας για όσους νοσούν από κορωνοϊό

Πώς πληρώνονται οι ημέρες αδείας για όσους νοσούν από κορωνοϊό

Οι τρεις πρώτες ημέρες καλύπτονται από τον εργοδότη στο 50%, η τέταρτη από το κράτος και η πέμπτη από την κανονική άδεια.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Ο εργοδότης καταβάλλει στον εργαζόμενο που νοσεί από κορωνοϊό και απουσιάζει με ειδική άδεια από την εργασία του, τον μισθό μειωμένο κατά 50% τις τρεις πρώτες ημέρες και ολόκληρο κατά την 4 και 5 ημέρα. Μόνο που, όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή της πρόσφατης τροπολογίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή, το 100% του μισθού της 4ης ημέρας, του επιστρέφεται από το υπουργείο Εργασίας καθώς, βάσει νόμου, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οσο για την 5η ημέρα, αυτή αφαιρείται από την κανονική άδεια του εργαζομένου. Αναλυτικά και σύμφωνα με την απόφαση, οι γονείς μπορούν κατά τις 5 ημέρες νόσησης του τέκνου τους, είτε να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό, είτε να κάνουν χρήση της ειδικής άδειας που χορηγείται για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας. Την πέμπτη ημέρα απουσίας μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.

Προσοχή όμως. Η άδεια χορηγείται μόνο στον ένα εκ των δύο γονέων, εφόσον εργάζονται και οι δύο. Σε περίπτωση νόσησης άλλου παιδιού η άδεια μπορεί αναλόγως να παρατείνεται ή να χορηγείται εκ νέου, εφόσον τα διαστήματα δεν είναι συνεχόμενα. Οσο για την αποζημίωση, οι γονείς με άρρωστο παιδί, για τις τρεις πρώτες ημέρες αποζημιώνονται με τον ίδιο τρόπο που θα αποζημιώνονταν εάν νοσούσαν και οι ίδιοι, ήτοι λαμβάνουν το 50% του μισθού. Την τέταρτη μέρα λαμβάνουν το 100%. Το ποσό αυτό το καλύπτει ο προϋπολογισμός, όμως καταβάλλεται κανονικά στον εργαζόμενο από τον εργοδότη και το κράτος επιστρέφει το ποσό στον τελευταίο.

Για την επιστροφή, οι εργοδότες δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία (στοιχεία επιχείρησης, ΙΒΑΝ, στοιχεία εργαζομένων που έκαναν χρήση της ειδικής άδειας, μεικτές αποδοχές κάθε εργαζομένου για την τέταρτη ημέρα αδείας κ.ά.) στο έντυπο Ε11.2Β΄ στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

H πέμπτη ημέρα εφόσον είναι κανονική άδεια αποζημιώνεται πλήρως από τον εργοδότη.

Με δεύτερη υπουργική απόφαση, το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει και τις λεπτομέρειες σε περίπτωση νόσησης των ίδιων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από κορωνοϊό, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι μπορούν, παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για 5 ημέρες. Οι εργοδότες οφείλουν να καταχωρίζουν τις ημέρες τηλεργασίας στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο 4.1. Για την παροχή της εξ αποστάσεως εργασίας αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου. Εφόσον η τηλεργασία δεν είναι εφικτή οι εργαζόμενοι δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από κορωνοϊό, επίσης έως 5 εργάσιμες ημέρες. Για τη χορήγηση της ειδικής αυτής άδειας, όπως και του επιδόματος ασθενείας, αρκεί η απόδειξη του θετικού διαγνωστικού ελέγχου και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Η απόφαση διευκρινίζει ότι η ειδική άδεια ασθενείας χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν ασθένεια εργαζομένου και μπορεί να παραταθεί ως κοινή άδεια ασθενείας μόνο κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης.

Μάλιστα, οι ημέρες της ειδικής άδειας ασθενείας δεν συνυπολογίζονται στο ετήσιο ανώτατο όριο των ημερών επιδότησης ασθένειας, ενώ το επίδομα ασθενείας χορηγείται μέσω της ηλεκτρονικής δια-δικασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT