Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής της Metro Παντελής Παντελιάδης

Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής της Metro Παντελής Παντελιάδης

Μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων και από τους πρώτους που έβαλαν τις βάσεις για την ανάπτυξη του κλάδου των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, ο Παντελής Παντελιάδης, έφυγε χθες από τη ζωή.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων και από τους πρώτους που έβαλαν τις βάσεις για την ανάπτυξη του κλάδου των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, ο Παντελής Παντελιάδης, έφυγε χθες από τη ζωή. Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο. Αντί στεφάνων η οικογένεια παρακαλεί όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στη μνήμη του στο έργο ανασχεδιασμού της Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου Ιερισσού Χαλκιδικής. Ο Παντελής Παντελιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιερισσό της Χαλκιδικής. Παιδί φτωχής και πολύτεκνης οικογένειας, δούλευε πάντα σκληρά πρεσβεύοντας ότι «όλα γίνονται με αγάπη και πολλή δουλειά».

Φοίτησε στο Γυμνάσιο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Βιέννη και  το Αμβούργο μαζί με τη σύντροφο της ζωής του Ουρανία, με την οποία δημιούργησαν μαζί το 1974 την Οπτιμα. Τα πρώτα γραφεία της ήταν στον Πύργο Αθηνών και τέσσερα χρόνια μετά, το 1978, η εταιρεία ανοίγει γραφεία και στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά δραστηριοποιείται εισάγοντας κονσέρβες κρέατος και γάλατα εβαπορέ. Το 1979 γίνεται η μεγάλη και σαφής στροφή προς το τυρί. Εισάγεται στην Ελλάδα το Adoro, αλλά και το Kerrygold, που τότε ήταν παντελώς άγνωστο στους Ελληνες καταναλωτές. Το 1997 η Οπτιμα εξαγοράζει τη βιομηχανία Ηπειρος και μπαίνει έτσι στην παραγωγή τυριών. Σχεδόν παράλληλη ήταν η πορεία του Παντελή Παντελιάδη στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Το 1976 ίδρυσε τη Metro, εισάγοντας ουσιαστικά για πρώτη φορά τον θεσμό των Cash & Carry στην Ελλάδα. Το πρώτο κατάστημα ήταν στην Πέτρου Ράλλη. Το 1977 τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας μεταφέρθηκαν στη λεωφόρο Συγγρού και δύο χρόνια αργότερα το προσωπικό της αριθμούσε 100 άτομα. Την ίδια χρονιά εγκαινιάζεται το πρώτο σούπερ μάρκετ (λιανική δηλαδή πώληση) Metro στον Κορυδαλλό. To 2004 τα καταστήματα λιανικής της εταιρείας μετονομάστηκαν σε My Market και διαχωρίστηκαν και τυπικά από τα Cash & Carry που παρέμειναν με το σήμα Metro. Ενας από τους κυριότερους σταθμούς στην ιστορία της εταιρείας ήταν η απόκτηση το 2016 της αλυσίδας «Βερόπουλος».

Ο Παντελής Παντελιάδης συνέδεσε το όνομά του και με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδoς (ΣΕΣΜΕ) του οποίου ήταν πρόεδρος από το 1999 έως και το 2005, οπότε παραιτήθηκε μετά την καταδικαστική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την επιβολή προστίμων στον ΣΕΣΜΕ και σε επτά αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Εδώ και αρκετά χρόνια τα ηνία των επιχειρήσεων έχουν αναλάβει οι γιοι του Παντελή Παντελιάδη και συγκεκριμένα  της Metro ο Αριστοτέλης Παντελιάδης και της Οπτιμα ο Στέφανος Παντελιάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT