Επιστρέφουν στην κανονικότητα τα δημόσια οικονομικά

Επιστρέφουν στην κανονικότητα τα δημόσια οικονομικά

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα βλέπει για τα δημόσια οικονομικά η Alpha Bank.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα βλέπει για τα δημόσια οικονομικά η Alpha Bank. Οπως σημειώνει στο εβδομαδιαίο της δελτίο, τα κύρια δημοσιονομικά χαρακτηριστικά κατά την τρέχουσα φάση της εξόδου από την πανδημική κρίση είναι η σταδιακή αύξηση των εσόδων, κυρίως λόγω της ανάκαμψης της κατανάλωσης και της στήριξης των εισοδημάτων, καθώς και της συνεχιζόμενης αύξησης της απασχόλησης, η μείωση των δαπανών στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και η συγκράτηση των πληρωμών τόκων του δημοσίου χρέους, ως ποσοστό στο ΑΕΠ, σε επίπεδα πλησίον ευρωπαϊκών χωρών με δημόσιο χρέος χαμηλότερο από το ελληνικό. Επιπροσθέτως, η θετική προοπτική που περιγράφουν στις εκθέσεις τους οι οίκοι αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, τον Δεκέμβριο του 2021, θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας, αναμένεται ότι θα διασφαλίσoυν τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας, στο μεσοδιάστημα, μέχρι την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η πίεση που ασκήθηκε στον προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας αντανακλάται στην επανεμφάνιση των πρωτογενών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, με ταυτόχρονη άνοδο των πρωτογενών δαπανών και στη μείωση των εσόδων. Η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πρωτογενούς ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης ύψους 7,9% του ΑΕΠ το 2020, ενώ εκτιμάται ότι το 2021 το έλλειμμα μειώθηκε σε 7,3% και το 2022 θα υποχωρήσει σε 1,2%.

Το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε σε 206,3% το 2020, από 180,7% το 2019, πρωτίστως λόγω της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και, δευτερευόντως, λόγω του πρωτογενούς ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης. Το 2021, το χρέος αναμένεται να μειωθεί σε 197,1% του ΑΕΠ, κυρίως λόγω της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή