Επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ μπορεί να χρηματοδοτήσει η Dimand Real Estate

Επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ μπορεί να χρηματοδοτήσει η Dimand Real Estate

Επενδύσεις συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει η εταιρεία ανάπτυξης Dimand Real Estate, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Επενδύσεις συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει η εταιρεία ανάπτυξης Dimand Real Estate, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), μετά την πρόσφατη έγκριση της τελευταίας για την επένδυση επιπλέον 50 εκατ. ευρώ. Οι δύο πλευρές έχουν συστήσει κοινή εταιρεία από το 2017, στην οποία συμμετέχουν με 65% η Dimand και με 35% η EBRD, με στόχο την ανάπτυξη και ανάπλαση κτιρίων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυτής ήταν 61 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή της EBRD να ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ. Σήμερα το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 50 εκατ. ευρώ σε 71 εκατ. ευρώ συνολικά, κάτι που σημαίνει ότι η κοινή εταιρεία θα έχει συνολικό ύψος μετοχικού κεφαλαίου που ξεπερνάει τα 200 εκατ. ευρώ (υπολογίζοντας και τη συμμετοχή της Dimand Real Estate). Με δεδομένο ότι η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει και τη δυνατότητα μόχλευσης πρόσθετων κεφαλαίων μέχρι ποσοστού 60%, αλλά και επιλεκτικές νέες αυξήσεις κεφαλαίου, ανάλογα με τις επενδυτικές ανάγκες, η χρηματοδοτική «δύναμη πυρός» του σχήματος εκτοξεύεται πλέον σε περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την EBRD.

Μέχρι σήμερα οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις, όπως η ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» στον Αγιο Διονύσιο του Πειραιά (κτίρια γραφείων 2 και 3), αλλά και το υπό κατασκευή συγκρότημα πράσινων κτιρίων γραφείων Importex στη Λ. Συγγρού (συμβολή με οδ. Λαγουμιτζή). Η εν λόγω επένδυση υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ και συμμετέχει και η Prodea Investments. Επίσης, το ίδιο σχήμα των Dimand – EBRD και Prodea ολοκληρώνει αυτή την περίοδο επένδυση 25 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Πλ. Ομονοίας (Σταδίου 65). Το συγκεκριμένο ακίνητο θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, που θα λειτουργήσει η αλυσίδα Moxy Hotels του ομίλου Marriott εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Το κτίριο μισθώνεται με σύμβαση μακροχρόνιας εκμετάλλευσης από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ενα από τα επόμενα έργα, τα οποία προωθεί το σχήμα Dimand – EBRD, είναι η ανάπλαση του Πύργου του Πειραιά, μια επένδυση της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ, όπου επίσης συμμετέχει και η Prodea Investments. Η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023, φιλοδοξώντας να μετατρέψει το κτίριο των 34.000 τ.μ. και των 24 ορόφων στον πιο πράσινο πύργο της χώρας. Στο ακίνητο θα φιλοξενούνται καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα υψηλής πολυτέλειας.

Οι δύο πλευρές συνεργάζονται επίσης με την Prodea και στη δρομολογούμενη επένδυση για την ανάπτυξη του ακινήτου της ΑΒΕΑ στην περιοχή της Νέας Χώρας Χανίων. Πρόκειται για δύο οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 11,4 στρεμμάτων, όπου εκτιμάται ότι θα επενδυθούν συνολικά κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός χώρου φιλοξενίας κυρίως οικιστικού χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT