Επιδοτήσεις: Ενισχύσεις για ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών στον νομό Θεσπρωτίας

Επιδοτήσεις: Ενισχύσεις για ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών στον νομό Θεσπρωτίας

Από την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. έχει ανακοινωθεί πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων στη δράση «Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών» στο πλαίσιο υλοποίησης του τοπικού προγράμματος CLLD / LEADER Αλιείας του Νομού Θεσπρωτίας.

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. έχει ανακοινωθεί πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων στη δράση «Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών» στο πλαίσιο υλοποίησης του τοπικού προγράμματος CLLD / LEADER Αλιείας του Νομού Θεσπρωτίας. Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) και από εθνικούς πόρους. Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση της πρόσκλησης φθάνει τα 0,4 εκατ. ευρώ.

Στόχος

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, η δράση ενισχύει πράξεις ιδιωτικού χαρακτήρα που στοχεύουν στην αειφόρο ανάπτυξη περιοχών αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, με δραστηριότητες που συμβάλλουν, άμεσα ή έμμεσα, στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα ενισχύονται:

– Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών – Μη κρατικές ενισχύσεις / επιχειρηματικότητα:

1. Επενδύσεις ανάπτυξης συμπληρωματικών δραστηριοτήτων των αλιέων (αλιευτικός τουρισμός).

2. Μεταποίηση και εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Επισημαίνεται ότι για τις επενδύσεις επιχειρηματικότητας μη κρατικών ενισχύσεων που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες απαιτείται από τους δικαιούχους σαφής αιτιολόγηση για τη διαχείρισή τους σε τοπικό επίπεδο.

– Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών – Κρατικές ενισχύσεις / επιχειρηματικότητα δυνάμει του Καν. (Ε.Ε.) 1407/2013 (de minimis).

1. Επενδύσεις των αλιέων και των υδατοκαλλιεργητών εκτός των εμπορικών αλιευτικών δραστηριοτήτων.

2. Επενδύσεις από μη αλιείς προς τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα της οικονομίας.

Επισημαίνεται ότι δεν είναι επιλέξιμες πράξεις οι οποίες αυξάνουν την αλιευτική ικανότητα του σκάφους ή την ικανότητά του να εντοπίζει αλιεύματα.

Η περιοχή παρέμβασης της δράσης περιλαμβάνει τις ακόλουθες κοινότητες:

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και από εθνικούς πόρους.

Δήμος Ηγουμενίτσας: Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσης, Τοπική Κοινότητα Γραικοχωρίου, Τοπική Κοινότητα Λαδοχωρίου, Τοπική Κοινότητα Μαυρουδίου, Τοπική Κοινότητα Νέας Σελεύκειας, Δημοτική Κοινότητα Πέρδικας, Τοπική Κοινότητα Πλαταριάς, Τοπική Κοινότητα Συβότων, Τοπική Κοινότητα Φασκομηλιάς.

Δήμος Φιλιατών: Τοπική Κοινότητα Ασπροκκλησίου, Τοπική Κοινότητα Κεστρίνης, Τοπική Κοινότητα Ραγίου, Τοπική Κοινότητα Σαγιάδας, Τοπική Κοινότητα Σμέρτου.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι για υποβολή πρότασης είναι:

Αλιείς ή ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που ασκούν επαγγελματικά την αλιεία επί ενεργού αλιευτικού σκάφους (με επαγγελματική αλιευτική άδεια σε ισχύ), που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή παρέμβασης (μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).

Μη αλιείς (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή παρέμβασης για ίδρυση ή εκσυγχρονισμό πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.

 Γίνονται δεκτές αιτήσεις χρηματοδότησης και εταιρειών υπό σύσταση. Λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής μπορούν να αναζητηθούν στην αναλυτική πρόσκληση. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, ο συνολικός προϋπολογισμός των ενισχυόμενων επενδύσεων μπορεί να κυμανθεί από 20.000 έως 400.000 ευρώ, εκτός από έργα που αφορούν σε επενδύσεις ανάπτυξης συμπληρωματικών δραστηριοτήτων των αλιέων των οποίων ο προϋπολογισμός κυμαίνεται από 5.000 έως 50.000 ευρώ. Για πράξεις οι οποίες αφορούν σε άυλες ενέργειες ο συνολικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ.

Η ένταση της ενίσχυσης μπορεί να φτάσει έως το 50% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, για όλες τις κατηγορίες επιλέξιμου φορέα και είδους επένδυσης.

Για την υλοποίηση των έργων θεωρούνται ως επιλέξιμες οι δαπάνες οι οποίες αποδεδειγμένα σχετίζονται με το υλοποιούμενο έργο. Αναδρομικές δαπάνες είναι επίσης επιλέξιμες σε ποσοστό έως 50% του συνολικού υλοποιημένου προϋπολογισμού του έργου και πρωτίστως καλύπτουν την ιδιωτική συμμετοχή.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους υποχρεωτικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ependyseis.gr/mis. Απαιτείται να έχει προηγηθεί διαδικασία απόκτησης προσωπικών κωδικών πρόσβασης από τον υποψήφιο επενδυτή, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην αναλυτική πρόσκληση. Οι δυνητικοί δικαιούχοι οφείλουν εντός 10 εργάσιμων ημερών, μετά την υποβολή της αίτησης στο ΠΣΚΕ, να αποστείλουν στην Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε., ως ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης της δράσης, την απόδειξη καταχώρισης της αίτησης χρηματοδότησης όπως παράγεται από το ΠΣΚΕ, καθώς και πλήρη φάκελο, φυσικό και σε ψηφιακή μορφή (USB stick), στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται η αίτηση όπως υπεβλήθη στο ΠΣΚΕ καθώς και όλα τα δικαιολογητικά που τη συνοδεύουν (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των δικαιολογητικών για τα οποία δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής).

Τα πλήρη στοιχεία της πρόσκλησης μπορούν αναζητηθούν στις ιστοσελίδες του ΕΣΠΑ http://www.espa.gr καθώς και της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. http://www.epirussa.gr.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως 28.3.2022.

* Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή