Άνοιξε ο δρόμος για τον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη

Άνοιξε ο δρόμος για τον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη

Αποφασίστηκε η κατασκευή του από τον φορέα υλοποίησης του έργου, την Gastrade

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο της κατασκευής, με στόχο να λειτουργήσει στα τέλη του 2023, παίρνει ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης  (FSRU Αλεξανδρούπολης) μετά τη λήψη της επενδυτικής απόφασης χθες από τη γενική συνέλευση μετόχων της Gastrade, φορέα υλοποίησης του έργου.

Στην εταιρεία συμμετέχουν εκτός από την ιδρύτρια και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Ελμίνα Κοπελούζου, η Gaslog Investments, 100% θυγατρική της εταιρείας Gaslog που κατέχει και διαχειρίζεται πάνω από 35 πλοία μεταφοράς LNG, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz EAD (BTG) που είναι ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας και ο ΔΕΣΦΑ.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 367,3 εκατ. ευρώ, προωθείται με τη στήριξη της Ε.Ε., η οποία το έχει συμπεριλάβει στα ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI) και τον περασμένο Ιούλιο έδωσε το πράσινο φως για τη χρηματοδότησή του με το ποσό των 166,7 εκατ. ευρώ, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας των χωρών των Βαλκανίων και την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Στόχος, να λειτουργήσει στα τέλη του 2023.

Ο τερματικός σταθμός, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gastrade, αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023, με τη συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης να φθάνει ήδη μέχρι και το 50% της τεχνικής δυναμικότητας των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος.

«Η τελική επενδυτική απόφαση ανοίγει ένα νέο, σημαντικό κεφάλαιο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Gastrade έχει αναλάβει ένα κρίσιμο έργο που αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης έρχεται για να ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, διαφοροποιώντας τις ενεργειακές οδούς και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού προς όφελος των τελικών καταναλωτών», δήλωσε η πρόεδρος της εταιρείας, Ελμίνα Κοπελούζου. Στη συμμετοχή της GasLog όχι μόνο ως μετόχου στην Gastrade αλλά ως η εταιρεία που θα αναλάβει τη μετατροπή ενός πλοίου του στόλου της σε FSRU, το οποίο στη συνέχεια θα μεταβιβάσει στην εταιρεία στο τέλος του 2023, αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της GasLog Cyprus Investments Ltd, Paolo Enoizi. Σύμφωνα με τον ίδιο, η GasLog θα αναλάβει και τη λειτουργία και τη συντήρηση του FSRU.

Στη στρατηγική σημασία της επένδυσης, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία αναδεικνύει η ενεργειακή κρίση, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Ιωάννης Παπαδόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Ξιφαράς. «Δημιουργείται μια νέα πύλη ενεργειακού εφοδιασμού, που θα αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης», τόνισαν.

Στη συμβολή του έργου στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς θα αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες πηγές προμήθειας αερίου, αναφέρθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής της Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα οφέλη για τη βουλγαρική αγορά.

Στρατηγικά σημαντικό για την Ελλάδα και την περιοχή χαρακτήρισε το έργο η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli, σημειώνοντας τη συμβολή του στην ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες και νέες εξαγωγικές διαδρομές προς τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή