Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος και για τις επιχειρήσεις

Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος και για τις επιχειρήσεις

Ολες οι αλλαγές για τον νέο ΕΝΦΙΑ, πού αναμένεται να μειωθεί και πού αυξάνεται

3' 51" χρόνος ανάγνωσης

Την πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες και λελογισμένες αυξήσεις στις περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού και οι οποίες μέχρι σήμερα υποφορολογούνταν προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, για να αποφευχθούν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών, όπου οι τιμές έχουν εκτοξευτεί, έχουν προστεθεί νέα κλιμάκια, ενώ έχουν αλλάξει και οι συντελεστές με στόχο να «σβήσουν» οι επιβαρύνσεις.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι μειώσεις στον νέο ΕΝΦΙΑ θα ξεπερνούν κατά πολύ τα 60 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, σημειώνοντας ότι η τελική μείωση αποτελεί την έκπληξη του φετινού φόρου, ο οποίος θα ανακοινωθεί τις προσεχείς μέρες.

Χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκίνησε τις ασκήσεις προσομοίωσης προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι παράμετροι του νέου ΕΝΦΙΑ δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το οικονομικό επιτελείο θα αποστείλει εντός της ερχόμενης εβδομάδας το τελικό σχέδιο στους θεσμούς.  

Η πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ουσιαστικά αλλάζει τη δομή του φόρου και πλέον κάθε ακίνητο θα φορολογείται ξεχωριστά. Μέχρι σήμερα για περιουσία άνω των 250.000 επιβαλλόταν ο συμπληρωματικός φόρος, που οδηγούσε σε εξωπραγματική αύξηση. Είναι ενδεικτικό ότι στην Πάτρα σε εμπορικό κατάστημα στο κέντρο της πόλης ο συμπληρωματικός φόρος ήταν επτά φορές υψηλότερος από τον κύριο φόρο. Με την κατάργησή του φαίνεται να μπαίνει ένα τέλος στις στρεβλώσεις.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, αν και αρχικά η κυβέρνηση σκόπευε να διατηρήσει τον συμπληρωματικό φόρο, έχει καταλήξει στην κατάργησή του. Επί της ουσίας η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα καλύψει το επιπλέον ποσό που κατέβαλαν οι 68.652 επιχειρήσεις συνολικού ύψους 278 εκατ. ευρώ, χωρίς να χρειάζονται απαραίτητα παρεμβάσεις στους συντελεστές. Σημειώνεται ότι για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης:

1. Στις περιοχές όπου η τιμή ζώνης μειώθηκε με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου, ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί. Μειώσεις όμως θα υπάρξουν και στις περιοχές όπου η τιμή ζώνης παρέμεινε σταθερή ή αυξήθηκε ελαφρώς.  

Στόχος, οι μικρές, μεσαίες έως και μεγάλες περιουσίες να μην επηρεασθούν από τις νέες τιμές ζώνης και ο φόρος να μειωθεί ή να παραμείνει ίδιος.

2. Στις περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης ή στις περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα υπάρξουν λελογισμένες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

3. Συνολικά οι μειώσεις στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερες από 3% που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.

4. Ολοι οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ θα αναπροσαρμοστούν έτσι ώστε να μην προκύψουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους περισσότερους ιδιοκτήτες. Ταυτόχρονα θα προστεθούν και νέα κλιμάκια.

5. Καταργείται πλήρως ο συμπληρωματικός φόρος για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Το ποσό των 646 εκατ. ευρώ (368 εκατ. πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 278 οι επιχειρήσεις) θα ενσωματωθεί στον κύριο φόρο.

Οπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, στόχος της κυβέρνησης είναι μικρές, μεσαίες, έως και μεγάλες περιουσίες να μην επηρεασθούν από τις αλλαγές στις τιμές ζώνης και να πληρώσουν χαμηλότερο ή τον ίδιο φόρο.

Το βάρος όπως φαίνεται θα σηκώσουν οι νέες εντάξεις στις περιοχές όπου καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις. Συγκεκριμένα, περιοχές στη Χίο, στη Λέσβο, στη Σάμο, όλο το νησί των Κυθήρων αλλά και η Ικαρία, τα νησιά του Ιονίου αλλά και η Δυτική Ελλάδα θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ το 2022 σε σχέση με τα πολύ μικρά ποσά που πλήρωναν σήμερα συγκριτικά με περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας.

Επίσης αυξημένο φόρο θα καταβάλουν ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, αλλά και σε ορισμένες περιοχές των νοτίων προαστίων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο ΕΝΦΙΑ στο σύνολό του θα είναι μειωμένος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος για τους περισσότερους πολίτες, σημειώνοντας ότι για όσους πλήρωναν συμπληρωματικό φόρο (ο οποίος πλέον ενσωματώνεται στον κύριο) το εάν θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα εξαρτηθεί από την περιοχή όπου βρίσκονται τα ακίνητά τους, δηλαδή κατά πόσο έχει αυξηθεί η τιμή ζώνης. Οπως ανέφερε, το υπουργείο Οικονομικών έχει ενσωματώσει τον συμπληρωματικό φόρο που πληρώνει το 5% της κοινωνίας, καταβάλλοντας όμως το 15% του συνολικού ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων. «Αυτός ο φόρος θα ενσωματωθεί και θα είναι ένας φόρος ακίνητης περιουσίας, ενώ το ύψος του θα εξαρτηθεί ανάλογα με την περιοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT