Τι περιμένουμε αύριο από την ΕΚΤ

Τι περιμένουμε αύριο από την ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να εκπλήσσει με την άνοδό του και η διαμάχη στους κόλπους της ΕΚΤ αναμένεται να ενταθεί περισσότερο από ποτέ. Στην αυριανή συνεδρίασή της η ΕΚΤ αναμένεται να μη λάβει καμία σημαντική απόφαση.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να εκπλήσσει με την άνοδό του και η διαμάχη στους κόλπους της ΕΚΤ αναμένεται να ενταθεί περισσότερο από ποτέ. Στην αυριανή συνεδρίασή της η ΕΚΤ αναμένεται να μη λάβει καμία σημαντική απόφαση. Εχει έτσι κι αλλιώς ανακοινώσει από τις 16 Δεκεμβρίου ότι σχεδιάζει να περιορίσει τις αγορές ομολόγων στη διάρκεια του έτους και θα παρουσιάσει τις προβλέψεις των οικονομολόγων της για ανάπτυξη και πληθωρισμό μόνον στη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου. Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί σε τέσσερα θέματα.

1. Θα μιλήσει η  Κριστίν Λαγκάρντ για την αβεβαιότητα που περιβάλλει τον πληθωρισμό, έτσι ώστε να εκτιμήσουν οι αγορές ότι αφήνει έστω λίγο ανοικτή την πόρτα σε μια αύξηση των επιτοκίων στα τέλη του 2022;  Το θεωρούμε «ιδιαιτέρως απίθανο».

2. Θα τροποποιήσει η τράπεζα την εκτίμησή της περί «παροδικής» φύσης του πληθωρισμού;

3. Σε ό,τι αφορά την άνοδο των  αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων, θα τη χαρακτηρίσει η ΕΚΤ ανεπιθύμητη επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης, συνεπακόλουθο  όσων συμβαίνουν στις ΗΠΑ ή θα την αποδώσει στην ανάκαμψη του ονομαστικού ΑΕΠ;

4. Τι θα πει η ΕΚΤ σε σχέση με το ύψος των αποθεματικών που μπορούν να διατηρούν οι τράπεζες χωρίς να πληρώνουν αρνητικό επιτόκιο; Οση περισσότερη ρευστότητα διοχετεύει η ΕΚΤ στο σύστημα διογκώνοντας το χαρτοφυλάκιό της, τόσο περισσότερο επιβαρύνονται οι τράπεζες από τα αρνητικά επιτόκια. Εκτιμάμε ότι η ΕΚΤ έχει αργήσει να αυξήσει το ανώτατο όριο καταθέσεων που μπορούν να διατηρούν οι τράπεζες χωρίς να επιβαρύνονται και ότι κάποια στιγμή θα ελαφρύνει τις τράπεζες. Δεν στοιχηματίζουμε, όμως, πως θα το κάνει αύριο.

Κρίσιμες οι διατυπώσεις για το αν η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδική, καθώς και για την πορεία των επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να υπερβεί την πρόβλεψη της ΕΚΤ πως θα κυμανθεί στο 3,2% το 2022. Παρά τα νέα κύματα της πανδημίας και τις ελλείψεις στην προσφορά, η ανάπτυξη δεν έχει μειωθεί ανησυχητικά (ακόμα).

Τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ προέβλεψε πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα υπερβεί τα προ της πανδημίας επίπεδα το α΄ τρίμηνο του 2022 και το πέτυχε το δ΄ τρίμηνο του 2021. Ομως οι «περιστερές» γύρω από την πρόεδρο Λαγκάρντ και τον επικεφαλής των οικονομολόγων της ΕΚΤ, Φιλίπ Λέιν, έχουν άφθονα επιχειρήματα.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παραμένει υψηλός εξαιτίας των τιμών ενέργειας που κάποια στιγμή θα μειωθούν, ενώ σε αντίθεση με τις ΗΠΑ η Ευρωζώνη δεν εμφανίζει σημάδια εκτόξευσης της ζήτησης. Επίσης, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, στην Ευρωζώνη δεν καταγράφονται ακραίες αυξήσεις μισθών (ακόμα).

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή