Αντιφατικές δηλώσεις Σταϊκούρα για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Αντιφατικές δηλώσεις Σταϊκούρα για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Υπολογίζει να εισπραχθούν 2,3 δισ., ενώ εξετάζει νέο «κούρεμα» ή και μηδενισμό της

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσό ύψους 2,3 δισ. ευρώ υπολογίζει να εισπράξει από την επιστρεπτέα προκαταβολή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι παραμένει ανοιχτό ένα νέο «κούρεμα» ή ακόμα και μηδενισμός του κρατικού δανείου. Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, το βεβαιωθέν ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ και το εισπράξιμο στα 2,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή, ερωτηθείς σχετικά (στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών) με το εάν υπάρχει το ενδεχόμενο νέας μείωσης ή μη είσπραξης της επιστρεπτέας προκαταβολής, επισήμανε ότι: «Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν οι δίδυμες κρίσεις (ενεργειακό κόστος και πληθωρισμός) τους επόμενους μήνες, αλλά ναι, είναι ένα από τα στοιχεία που αξιολογείται».

Με βάση όσα ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας χθες στον ΑΝΤ1, το εισπράξιμο ποσό περιορίζεται κατά 700 εκατ. ευρώ καθώς εκτιμάται ότι πολλές επιχειρήσεις θα κάνουν χρήση της έκπτωσης 15% που ισχύει για όσες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες επιστρέψουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν μέχρι τις 31 Μαρτίου. Επίσης, εκτιμά ότι κάποιες επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να είναι συνεπείς, με αποτέλεσμα να περιορίζεται αισθητά το εισπράξιμο τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Συνολικά, από τα 8,3 δισ. ευρώ που έλαβαν περίπου 700.000 επιχειρήσεις, θα επιστραφούν 6 δισ. ευρώ λιγότερα.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιστρέψουν είτε εφάπαξ το κρατικό δάνειο έως τις 31 Μαρτίου με επιπλέον έκπτωση 15% είτε σε 60 άτοκες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουνίου 2022. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει εκδοθεί η τελευταία απόφαση προκειμένου η ΑΑΔΕ να προχωρήσει στον καταλογισμό των σχετικών ποσών ανά επιχείρηση και να ξεκινήσουν οι υπόχρεοι να πληρώνουν τα ποσά που τους αναλογούν.

Οπως προκύπτει από τη νομοθεσία, οι επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν, ανάλογα με την πτώση του τζίρου, από το 25% έως και το 50% του κρατικού δανείου. Συγκεκριμένα:

1. Οι επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ θα επιστρέψουν το 21,25% του δανείου. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος έλαβε 200.000 ευρώ θα επιστρέψει 50.000 ευρώ. Στην περίπτωση που πληρώσει εφάπαξ θα επιστρέψει 42.500 ευρώ. Δηλαδή, θα επιστρέψει το 21,25% του κρατικού δανείου. Αυτό σημαίνει ότι το μη επιστρεπτέο ποσό διαμορφώνεται στο 78,75%. Βέβαια, έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει τις 50.000 ευρώ σε 60 δόσεις με επιτόκιο 0,94%.

Δεν έχει ακόμα εκδοθεί η τελευταία απόφαση προκειμένου η ΑΑΔΕ να προχωρήσει στον καταλογισμό των σχετικών ποσών που αναλογούν στις επιχειρήσεις.

2. Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% που έχουν μείωση ακαθάριστων εσόδων το 2020 έναντι του 2019 θα επιστρέψουν το 33% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 100.000 ευρώ θα επιστρέψει 33.000 ευρώ, ενώ εφόσον αποπληρώσει το δάνειο εφάπαξ το ποσό περιορίζεται σε 28.050 ευρώ. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 71,95%.

3. Ολες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και για τους επτά κύκλους θα επιστρέψουν το 50% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 50.000 θα επιστρέψει 25.000 ευρώ. Εφόσον πληρώσει σε μία δόση θα δώσει στο ελληνικό Δημόσιο 21.250 ευρώ. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 57,5%.

Οπως προαναφέρθηκε, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ένα νέο «κούρεμα» ή ακόμα και μηδενισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής, κάτι όμως που θα αποφασισθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Σημειώνεται ότι το πλαίσιο της Ε.Ε. ορίζει ότι τα μέτρα μπορούν να μετατραπούν σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως επιχορηγήσεις. Δηλαδή, το προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της COVID-19 ορίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να «χαρίσει» τα ποσά στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες εφόσον το επιθυμεί. Επί της ουσίας τα 8,3 δισ. ευρώ των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν να γίνουν μη επιστρεπτέα στο σύνολό τους. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι:

1. Να χαρισθεί το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης. Επίσης, το σενάριο αυτό προβλέπει τη μείωση των ποσών που πρέπει να επιστρέψουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

2. Καμία επιχείρηση από τις περίπου 700.000 δεν θα επιστρέψει ούτε ένα ευρώ από το δάνειο των 8,3 δισ. ευρώ.

3. Το τρίτο σενάριο προβλέπει τόσο τη μείωση των ποσών που θα επιστραφούν όσο και τη μετάθεση του χρόνου έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT