Eξασθένηση των πιέσεων των τιμών βλέπει η Λαγκάρντ

Eξασθένηση των πιέσεων των τιμών βλέπει η Λαγκάρντ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, θέλησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό σημειώνοντας ότι οι πιέσεις των τιμών είναι πιθανόν να εξασθενήσουν προτού εδραιωθούν.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, θέλησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό σημειώνοντας ότι οι πιέσεις των τιμών είναι πιθανόν να εξασθενήσουν προτού εδραιωθούν. Επιπλέον τόνισε πως κατά το παρελθόν η Ευρωζώνη αποδείχθηκε ευάλωτη στο υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο κλόνισε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και μεσοπρόθεσμα οδήγησε σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. «Θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως η ζήτηση στην Ευρωζώνη δεν δείχνει τα ίδια σημάδια υπερθέρμανσης όπως σε άλλες μείζονες οικονομίες», υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ. «Οπότε καθίσταται πιθανότερο οι τωρινές πιέσεις τιμών να εξασθενήσουν προτού εμπεδωθούν, επιτρέποντάς μας να εκπληρώσουμε τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Δεν έχουμε ενδείξεις πως ο πληθωρισμός θα υπερβεί σημαντικά και παρατεταμένα τον στόχο αυτό, οπότε να απαιτείται και σοβαρή σκλήρυνση».

Τέλη του 2022 η αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ, εκτιμά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας.

Από πλευράς του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Κλάας Κνοτ αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι της Ολλανδίας Buitenhof, ο κ. Κνοτ, ένας εκ των θεωρούμενων ένθερμων θιασωτών της νομισματικής ορθοδοξίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συν τοις άλλοις, τάχθηκε υπέρ του να μειωθεί το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα αγοράς τίτλων. «Προσωπικά αναμένω πως η πρώτη μας αύξηση στο κόστος δανεισμού θα συντελεστεί περίπου κατά την τέταρτη τριμηνία του 2021. Κανονικά η αύξηση αυτή θα μπορούσε να φθάνει στο ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας και δεν έχω κανένα λόγο να σκεφθώ ότι θα αναλαμβάναμε (ως ΕΚΤ) διαφορετική πρωτοβουλία», υπογράμμισε ο Κλάας Κνοτ. Εκτιμά μάλιστα ότι μια δεύτερη αύξηση επιτοκίων θα ακολουθούσε πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Εκ παραλλήλου και ο ομόλογός του διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας Μάρτιν Κάζακς επισήμανε ότι είναι απίθανο να ληφθεί απόφαση για μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Ιούλιο, όπως θέλουν να προεξοφλούν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές. Πάντως, «προς το παρόν είναι πρόωρο να κατονομαστεί συγκεκριμένα μήνας, οπότε και θα αναμένεται αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα. Ειδικά τώρα για τον Ιούλιο, στον οποίο και θέλουν να αναφέρονται οι αγορές, αυτό είναι μάλλον μη πιθανό», υπογράμμισε ο κ. Κάζακς, μέλος και αυτός, όπως και ο κ. Κνοτ, του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας σημείωσε ακόμα ότι «θα πρέπει να δράσουμε νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν». Ωστόσο, συμβουλεύει ότι δεν πρέπει να υπάρχει δέσμευση για μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT