Κέρδη-ρεκόρ αναμένει το 2022 ο κολοσσός της Pfizer

Κέρδη-ρεκόρ αναμένει το 2022 ο κολοσσός της Pfizer

54 δισ. δολάρια θα προέλθουν από την πώληση των εμβολίων της κατά του κορωνοϊού και το χάπι για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη-ρεκόρ αναμένεται να αποκομίσει την τρέχουσα χρονιά ο αμερικανικός κολοσσός της Pfizer, της τάξεως των 54 δισ. δολαρίων, τα οποία θα προέλθουν, όπως ανακοίνωσε χθες, από την πώληση των εμβολίων της κατά του κορωνοϊού και το χάπι για την αντιμετώπιση αυτής της ασθενείας, ονόματι Paxlovid. Ειδικότερα, όπως σχετικώς αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο CNBC, τα 32 δισ. δολάρια αναμένεται να προέλθουν από το εμβόλιο και τα 22 δισ. δολάρια από τη θεραπεία – συνολικά για το 2022 προσβλέπει η Pfizer σε πωλήσεις 98-102 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η εταιρεία παρουσίασε ανάμεικτα αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αφενός υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα κέρδη, αφετέρου υστερώντας στα έσοδα. Πριν από το άνοιγμα της αγοράς χθες η τιμή της μετοχής της Pfizer είχε μια πτώση άνω του 3%, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και πριν από το κλείσιμο οι απώλειες έφθαναν το 4,34%.

Ειδικότερα, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία είχε έσοδα της τάξεως των 23,84 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2021, όταν οι αναλυτές ανέμεναν 24,12 δισ. δολάρια. Και η απόκλιση αυτή οφείλεται κυρίως στις εξασθενημένες πωλήσεις σε επίπεδο εσωτερικής αγοράς φαρμάκων και νοσοκομείων. Παρά ταύτα, τα έσοδα σε ετήσια βάση υπερδιπλασιάστηκαν χάρις στις υψηλές πωλήσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, οι οποίες απέφεραν στον κολοσσό περί τα 12,5 δισ. δολάρια. Οσο για το χάπι κατά του ιού αυτού, το επονομαζόμενο Paxlovid, συνεισέφερε στην εταιρεία 76 εκατομμύρια από τη διάθεσή του εντός Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ είχε λάβει επείγουσα έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων τον Δεκέμβριο. Τέλος, σε μη προσαρμοσμένη βάση τα κέρδη Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021 υπερτετραπλασιάστηκαν στα 3,39 δισ. δολάρια από τα 847 εκατ. δολάρια το ίδιο διάστημα του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή