Η Fed αναζητεί λύσεις στη μάχη του πληθωρισμού

Η Fed αναζητεί λύσεις στη μάχη του πληθωρισμού

Φόβοι ότι μια απότομη αύξηση θα δημιουργήσει αίσθηση πανικού.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια αμφιθυμίας φαίνεται να εκδηλώνονται και στους κόλπους της Federal Reserve, αρκετά στελέχη της οποίας δηλώνουν πως δεν βιάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια του δολαρίου πριν από τη συνεδρίαση του επόμενου μήνα, όπως φημολογήθηκε μετά την εκτόξευση του πληθωρισμού των ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Τον περασμένο μήνα ο δείκτης επιταχύνθηκε στο 7,5% καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 1982. Κάποια άλλα διαφωνούν με μια απότομη αύξησή τους κατά μισή εκατοστιαία μονάδα τον Μάρτιο.

Αιτία των επιφυλάξεων αυτών των στελεχών είναι ο φόβος πως μια εσπευσμένη ή απότομη αύξηση των επιτοκίων θα δημιουργήσει την αίσθηση του πανικού και θα ενισχύσει την κριτική κατά της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ πως άργησε πολύ να αντιδράσει στην εκτόξευση των τιμών. Μόλις τον περασμένο μήνα, άλλωστε, ο διοικητής της Fed, Ζερόμ Πάουελ, εξέφρασε την εκτίμηση πως οι τιμές ενδέχεται να αποκλιμακωθούν στη διάρκεια του έτους. Ο κ. Πάουελ προτιμάει να διαμορφώνει κλίμα συναίνεσης στους κόλπους της επιτροπής νομισματικής πολιτικής.

Ανάμεσα στα «κεντρώα» στελέχη που διαφωνούν με μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είναι η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντέιλι, που μιλώντας στο πρακτορείο Market New δήλωσε χθες πως «δεν θα το προτιμούσε». Την άποψή της συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν.

Σε ό,τι αφορά τον Ζερόμ Πάουελ, είναι σαφές ότι στοχεύει σε μια ομαλή προσγείωση, καθώς ευελπιστεί πως οι τιμές των αγαθών θα υποχωρήσουν όταν θα αρχίσει να χαλαρώνει το «έμφραγμα» της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του προσπαθούν να επιτύχουν τη χρυσή τομή: να μην προκαλέσουν ύφεση με μια εσπευσμένη αύξηση επιτοκίων, αλλά και να κινηθούν αρκετά γρήγορα ώστε να τιθασεύσουν την πεποίθηση του κόσμου για περαιτέρω αυξήσεις των τιμών. Ολα δείχνουν πως τα στελέχη της Fed εμπιστεύονται τα εργαλεία που διαθέτουν για να ανακόψουν τον πληθωρισμό και οι αγορές αντιλαμβάνονται την πρόθεσή τους να αρχίσουν τη στροφή σε μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Μάρτιο, τα στελέχη θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα στοιχεία από έναν ολόκληρο μήνα, τα οποία θα μπορέσουν να επεξεργαστούν προτού καταλήξουν σε αποφάσεις. Από τον Ιανουάριο οι επενδυτές έχουν αυξήσει τα στοιχήματα σχετικά με το πόσες αυξήσεις επιτοκίων θα αποφασίσει η Fed και τείνει να επικρατήσει η άποψη ότι θα προχωρήσει σε επτά κινήσεις και όχι μόνο σε τρεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή