Συμμαχία από τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς τηλεπικοινωνιών

Συμμαχία από τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς τηλεπικοινωνιών

Ζητούν οι ψηφιακές πλατφόρμες να συμβάλουν στο κόστος ανάπτυξης του 5G

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αποτυπωμένο τον έντονο προβληματισμό τους οι κολοσσοί του ευρωπαϊκού κλάδου των τηλεπικοινωνιών, όπως οι Deutsche Telekom, Orange, Telefónica και Vodafone ζητούν από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απαιτήσουν από τους ομίλους υψηλής τεχνολογίας να συνεισφέρουν περισσότερο στην επέκταση των υποδομών του Διαδικτύου. Αλλωστε, οι υπηρεσίες ζωντανής ροής περιεχομένου και ψυχαγωγίας εν γένει αποσπούν ένα ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στο εύρος ζώνης. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ανωτέρω επιχειρήσεων σε ανοικτή επιστολή τους στη βρετανική εφημερίδα Financial Times στρέφονται κατά των ομίλων ροής, βιντεοπαιχνιδιών και κοινωνικών δικτύων, οι οποίοι βασίζονται σε δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων για το Διαδίκτυο, και επισημαίνουν ότι αυτό το οικονομικό βάρος πρέπει να μοιράζεται, και όχι δυσανάλογα. «Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου να εισαγάγουν κανόνες, οι οποίοι θα καταστήσουν αυτήν την αρχή μια πραγματικότητα», υπογραμμίζουν στην επιστολή οι Χοσέ Μαρία Αλβάρεθ – Παγιέτε της Telefónica, ο Τιμ Χέτγκες της Deutsche Telekom, ο Νικ Ριντ της Vodafone και ο Στεφάν Ρισάρ της Orange.

Υψηλές επενδύσεις

Η ροή βίντεο, τα βιντεοπαιχνίδια και τα κοινωνικά δίκτυα ισοδυναμούν με το 70% και πλέον του συνόλου της κίνησης στα δίκτυα.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως γράφουν οι Financial Times, ότι οι περισσότεροι όμιλοι στον κλάδο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών επενδύουν τα μέγιστα στην επέκταση ή στην αναβάθμισή τους από τον χαλκό έως τις οπτικές ίνες και στα δίκτυα τεχνολογίας 5ης γενιάς, καθώς και στην τοποθέτησή τους, αλλά επί σειράν ετών αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω χαμηλών περιθωρίων κέρδους και υποχώρησης των αποτιμήσεών τους. Παρά το γεγονός πως και στο παρελθόν οι όμιλοι είχαν και πάλι απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σήμερα επισημαίνουν ότι τους δόθηκε το έναυσμα από την πρόταση της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση ότι «όλοι οι παράγοντες της αγοράς θα πρέπει να επωφεληθούν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό…, συμβάλλοντας με τρόπο δίκαιο και ισόρροπο στο κόστος των δημοσίων αγαθών, των υπηρεσιών και των υποδομών». Η πρόταση διατυπώθηκε στο πλαίσιο της διακήρυξης των ψηφιακών δικαιωμάτων τον Ιανουάριο. «Υποψιάζομαι ότι θα έχουμε κι άλλες τέτοιες τοποθετήσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της Ε.Ε., δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε ασκηθεί αρκετή κριτική στους μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους», επισημαίνει ο Μάθιου Χάουετ, αναλυτής της Assembly Research.

Στην επιστολή τους οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων ευρωπαϊκών κολοσσών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών τόνισαν ότι η ροή βίντεο, τα βιντεοπαιχνίδια και τα κοινωνικά δίκτυα, που εκπορεύονται από ευάριθμες ψηφιακές πλατφόρμες ισοδυναμούν με το 70% και πλέον του συνόλου της κίνησης στα δικά τους δίκτυα. Εν τω μεταξύ, το αίτημά τους παραπέμπει σε πρόσφατη διένεξη στη Νότια Κορέα σχετικά με το ποιος πρέπει να συμβάλει στο κόστος συντήρησης, που αφορά τα ευρυζωνικά δίκτυα, τα οποία προσφέρουν οι αντίστοιχοι πάροχοι. Η αντιπαράθεση ήταν το αποτέλεσμα της υψηλής κίνησης στο δίκτυο της χώρας χάρις στην επιτυχημένη δυστοπική σειρά του Netflix, «Squid game». Aποδείχθηκε τόσο δημοφιλής, ώστε η εταιρεία SK Broadband, η οποία ανήκει στον μεγαλύτερο όμιλο κινητής τηλεφωνίας της χώρας, SK Telekom, το 2021 υπέβαλε μήνυση στο Netflix για να καλύψει μέρος του κόστους από την άνοδο της κίνησης στο δίκτυό της, διότι είχε εξαιτίας του αναγκαστεί να το αναβαθμίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή