Το ολλανδικό γεράκι θα γίνει περιστερά;

Το ολλανδικό γεράκι θα γίνει περιστερά;

Τι σηματοδοτεί η τοποθέτηση της Σίγκριντ Κάαγκ στο υπουργείο Οικονομικών.

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας ορκίστηκε τελικώς μετά τις πιο μακράς διαρκείας διαπραγματεύσεις στην κοινοβουλευτική Ιστορία της χώρας πριν από λίγες ημέρες. Κι ενώ ο Μαρκ Ρούτε ηγείται της τέταρτης κυβέρνησής του, μία από τις εντυπωσιακότερες αλλαγές ήταν η τοποθέτηση της Σίγκριντ Κάαγκ στο υπουργείο Οικονομικών. Η τελευταία είναι ηγέτις του φιλελεύθερου, δημοκρατικού και φιλοευρωπαϊκού D66, ενός εκ των κομμάτων που νίκησαν στις εκλογές του 2021. Η φιλοευρωπαϊκή της στάση θα σημάνει και διαφοροποίηση σε θέματα σχετικά με την Ευρωζώνη, άραγε; Τα τελευταία χρόνια η Ολλανδία έχει γίνει γνωστή ως η ανεπίσημη ηγέτις των κρατών της Ευρωζώνης με την αυστηρή δημοσιονομική τοποθέτηση. Η σκληρή διαπραγματευτική στάση της ολλανδικής κυβέρνησης  σχετικά με τον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., η χλιαρή αντίδραση του 2020 για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θεσπίστηκε για να κινητοποιήσει την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, και η συγκροτημένη τοποθέτηση στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης χάρισαν στη χώρα τη φήμη του «γερακιού».

Στο ολλανδικό Κοινοβούλιο πάντα υπάρχει μεγάλος αριθμός μελών που θεωρούνται ευρωσκεπτικιστές. Το 2019, η πλειοψηφία της Βουλής ζήτησε από την κυβέρνηση να αφαιρεθούν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες οι όποιες αναφορές σε στενότερη ενοποίηση. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η Ολλανδία παραμένει ιδρυτικό μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Σε αντίθεση, λόγου χάρη, με τους Δανούς, οι Ολλανδοί αποδέχθηκαν το ευρώ και δεν έχουν ρήτρες εξαίρεσης. Η χώρα αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. με σημαντική συμμετοχή στην εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Σήμερα η οικονομική πολιτική της χώρας, πάντως, θα καθορισθεί από μια δηλωμένη ευρωπαΐστρια. Και από το Παρίσι έως την Αθήνα είναι μεγάλες οι προσδοκίες ότι το «γεράκι» θα μετασχηματιστεί σε «περιστερά». Ενα πράγμα είναι βέβαιο, πως θα υπάρξει αλλαγή τόνου.

Ως επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών η Σίγκριντ Κάαγκ έχει ανοιχτά ταχθεί υπέρ μιας πιο εποικοδομητικής προσέγγισης της Ευρώπης και ίσως και υπό ομοσπονδιακή μορφή. Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού φέρει το δικό της αποτύπωμα, ισχυριζόμενη ότι η Ολλανδία επιδιώκει ηγετικό ρόλο στην Ε.Ε. Επίσης, φαίνεται πως υπάρχει μια μετατόπιση στα δημοσιονομικά. Ο στόχος της χώρας δεν είναι πλέον η μείωση του χρέους και η χαλιναγώγηση των δαπανών, ενώ είναι σημαντικές οι επενδύσεις ειδικά για το κλίμα, τη στέγαση, την ψηφιοποίηση, την παιδεία και την άμυνα. Αλλες καλοδεχούμενες ειδήσεις για τον ευρωπαϊκό Νότο είναι πως η νέα ολλανδική κυβέρνηση συνασπισμού έχει ανοίξει την πόρτα για αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Πολλές χώρες-μέλη του Νότου διατείνονται πως η Ευρωζώνη χρειάζεται πιο ευέλικτους κανόνες, ώστε να χαλαρώσουν την αρπάγη γύρω από τον λαιμό τους. Η Ολλανδία αποδέχεται την ανάγκη εκσυγχρονισμού και σκοπεύει να προωθήσει τα βιώσιμα επίπεδα χρέους.

Ωστόσο, η Χάγη δεν θα αποστεί του ρόλου του «γερακιού» εύκολα. Τα χαμηλά επιτόκια και ένας υγιής ισολογισμός σημαίνει ότι η Ολλανδία έχει άπλετο χώρο να εφαρμόσει τα δημοσιονομικά της σχέδια. Αυτό το ευνοϊκό δημοσιονομικό περιβάλλον, πάντως, θα διευκολύνει τη Σίγκριντ Κάαγκ να δείξει ευελιξία στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αυτό, εντούτοις, είναι προσωρινό και όχι δομικό. Οπερ σημαίνει ότι, εάν ποτέ υπήρχε κάποια στιγμή για μεγαλύτερη κατανόηση προς τον ευρωπαϊκό Νότο, αυτή η στιγμή είναι τώρα. Πέραν τούτου, θα ζητηθούν ανταλλάγματα για τη στήριξη της Ολλανδίας στις αλλαγές του Συμφώνου, όπως το να υπάρχουν όροι για την εφαρμογή του και τη σχετική εποπτεία.

* Ο κ. Rem Korteweg είναι ανώτατος ερευνητής στο Ινστιτούτο Κινγκελντάελ. Τα άρθρο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα https://www.ips-journal.eu/topics του Ινστιτούτου Φρίντριχ Εμπερτ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή