Ταμείο χρηματοδότησης καινοτόμων εταιρειών

Ταμείο χρηματοδότησης καινοτόμων εταιρειών

Επενδυτικά δάνεια έως και 400.000 ευρώ σε καινοτόμες επιχειρήσεις θα χορηγούνται από τις τράπεζες μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Καινοτομίας, που θα παρέχει εγγύηση του δανείου σε ποσοστό έως και 80%.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτικά δάνεια έως και 400.000 ευρώ σε καινοτόμες επιχειρήσεις θα χορηγούνται από τις τράπεζες μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Hellenic Development Bank – HDB) και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Καινοτομίας, που θα παρέχει εγγύηση του δανείου σε ποσοστό έως και 80%. Την απόφαση για τη σύσταση του νέου ταμείου υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, και όπως ανακοίνωσε στόχος είναι η στήριξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των καινοτόμων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων έρευνας και καινοτομίας.

Πρόκειται για το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που αφορά αποκλειστικά καινοτόμες επιχειρήσεις και έρχεται να καλύψει το κενό χρηματοδότησης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ενόψει και της έναρξης του νέου ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου τα υβριδικά χρηματοοικονομικά εργαλεία θα εισαχθούν ως βασική μορφή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Δικαιούχοι θα είναι μόνο επιχειρήσεις που θα αναλάβουν να ολοκληρώσουν ένα καινοτόμο επενδυτικό πλάνο, με συγκεκριμένα κριτήρια καινοτομίας, αλλά και κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), σημαντικά για την περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξή τους, ενώ επιλέξιμοι είναι όλοι οι κλάδοι δραστηριοτήτων. Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση μέρους του δανείου και ως κεφαλαίου κίνησης το οποίο σχετίζεται με την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου τους. Για τη σύσταση του ταμείου προβλέπεται χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ύψους 64,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του κεφαλαίου εγγυοδοσίας και των επιχορηγήσεων που θα παρέχει το ταμείο. Τα συνολικά κεφάλαια που αναμένεται να μοχλευθούν θα είναι άνω των 120 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή