Πρόβλεψη Ντε Γκαλό για λήξη των αγορών ομολόγων

Πρόβλεψη Ντε Γκαλό για λήξη των αγορών ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να τερματίσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο τρίτο τρίμηνο του έτους, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να τερματίσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο τρίτο τρίμηνο του έτους, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. Προσέθεσε, πάντως, ότι αυτό δεν σημαίνει πως η τράπεζα θα ακολουθήσει απαραίτητα άμεση αλλαγή νομισματικής πολιτικής, δηλαδή αύξηση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει ανοιχτή τη δυνατότητα επιλογών της στη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου. «Κατά τη γνώμη μου, η αυξημένη δυνατότητα επιλογών σημαίνει ότι πιθανώς θα πρέπει να αποφασίσουμε για μια ημερομηνία λήξης των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων», τόνισε ο κ. Ντε Γκαλό και προσέθεσε ότι κατά τη γνώμη του η κατάλληλη χρονική περίοδος θα είναι μάλλον στο τρίτο τρίμηνο, αλλά το ακριβές χρονικό σημείο θα πρέπει να συζητηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ (PEPP) θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, αλλά η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να αγοράζει τίτλους στο πλαίσιο του παλαιότερου προγράμματος APP, το οποίο θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» ποσοτικής χαλάρωσης.

Η κατάλληλη χρονική περίοδος θα είναι μάλλον στο τρίτο τρίμηνο του έτους, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.

Το παλαιότερο αυτό πρόγραμμα συνεχίζεται σήμερα παράλληλα με το PEPP με μηνιαίο ρυθμό αγορών στα 20 δισ. ευρώ και ακολούθως πρόκειται να αυξηθεί στα 40 δισ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο, στα 30 δισ. ευρώ στο τρίτο και μετά στα 20 δισ. «για όσο χρειαστεί».

Επιπλέον, σύμφωνα με τη διατύπωση της ΕΚΤ, η τράπεζα αναμένει να τερματιστούν όλες οι αγορές ομολόγων «λίγο πριν αρχίσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων». Ωστόσο, ο κ. Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό υποστήριξε στο CNBC ότι το εν λόγω χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να αλλάξει, προσθέτοντας ότι η διατύπωση «λίγο πριν» θα μπορούσε να διαγραφεί. Επομένως, το τέλος των αγορών ομολόγων στο τρίτο τρίμηνο δεν θα σημαίνει απαραίτητα αύξηση επιτοκίων στο τέταρτο.

Οπως διευκρίνισε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, αυτό που τον απασχολεί είναι το πώς «θα μπορέσουμε να έχουμε περισσότερες επιλογές σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του δεύτερου βήματος». «Σε ό,τι αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνει η τράπεζα στις αγορές είναι σημαντικό να τις καθοδηγεί με σαφήνεια, αλλά δεν πρέπει η καθοδήγηση αυτή να φθάνει στο σημείο να δένει τα χέρια της τράπεζας και ειδικά σε στιγμές μεγάλης αβεβαιότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή