Απώλειες στις αγορές, άλμα στο πετρέλαιο

Απώλειες στις αγορές, άλμα στο πετρέλαιο

Με άνοδο της τιμής του πετρελαίου αντέδρασε η αγορά στο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου και στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο της τιμής του πετρελαίου αντέδρασε η αγορά στο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου και στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ύστερα από μια συνεδρίαση εντεινόμενης ανησυχίας, που είχε οδηγήσει τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε απώλειες πάνω από 2%. Με τις προσδοκίες για συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του να βρίσκονται πλέον στον «αέρα» και τις ανακοινώσεις από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον να προϊδεάζουν για κλιμάκωση, το αργό Δυτικού Τέξας σημείωνε άλμα 3,16% αγγίζοντας τα 94 δολάρια το βαρέλι και το Brent να υπερβαίνει τα 96 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 2,9%. Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» βρίσκονται εδώ και ημέρες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών.

Στη συνεδρίαση που είχε προηγηθεί στις ευρωπαϊκές αγορές είχαν επικρατήσει νευρικότητα και αβεβαιότητα για την πορεία της διπλωματικής προσέγγισης στην κρίση της Ουκρανίας, με τους αναλυτές της αγοράς να επισημαίνουν πως οι επενδυτές δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν στον καταιγισμό των εξελίξεων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,3% ενώ νωρίτερα έχανε ακόμη και 1,9%. Ο επίσης πανευρωπαϊκός αλλά μικρότερος Eurostoxx 50 έκλεισε με απώλειες 2,17% όπως και οι περισσότεροι εθνικοί δείκτες. Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 2,07% και ο CAC 40 του Παρισιού με -2,04%. Εξαίρεση στη γενικότερα αισθητή πτώση αποτέλεσε χθες ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με μικρές απώλειες 0,39%. Επιπλέον, ο παγκόσμιος δείκτης FTSE All World έχει υποχωρήσει στις έξι από τις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις και έχει χάσει συνολικά 2,2% από την αρχή Φεβρουαρίου.

Μεγάλη αβεβαιότητα λόγω ουκρανικής κρίσης – Υποχώρησε πάνω από 10% το χρηματιστήριο της Μόσχας.

Στις αγορές νομισμάτων και ομολόγων επικράτησε αρχικά αισιοδοξία, καθώς οι επενδυτές προσέβλεπαν σε διπλωματική λύση, αλλά αργότερα το κλίμα έγινε πιο βαρύ. Ετσι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Γερμανίας παρέμεινε τελικά σταθερή στο 0,2%. Στη Ρωσία, άλλωστε, το χρηματιστήριο της Μόσχας γνώρισε χθες την πλέον δραματική συνεδρίαση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014. Ο δείκτης Moex υποχώρησε πάνω από 10% και το ρούβλι κατά 1,3% έναντι του δολαρίου.

Bloomberg, Reuters,

Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT