Διλήμματα στην ΕΚΤ εν μέσω ουκρανικής κρίσης και πληθωρισμού

Διλήμματα στην ΕΚΤ εν μέσω ουκρανικής κρίσης και πληθωρισμού

Εντείνονται οι πιέσεις από τα «γεράκια» για αύξηση επιτοκίων εντός του έτους

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση έρχεται στη χειρότερη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία, που αγωνίζεται να ανακάμψει από την πανδημία και για τις κεντρικές τράπεζες, που αντιμέτωπες με την επιτάχυνση του πληθωρισμού στρέφονται σε περιοριστική νομισματική πολιτική. Περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού συνεπεία των γεωπολιτικών εντάσεων θα οξύνει περαιτέρω το δίλημμά τους αν θα επιλέξουν να αναχαιτίσουν την άνοδο των τιμών διακινδυνεύοντας την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας ή θα επιλέξουν να προστατεύσουν την ανάπτυξη διακινδυνεύοντας την ανεξέλεγκτη επιτάχυνση των τιμών.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η κλιμάκωση της κρίσης θα οδηγήσει σε νέα εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.

Η αμερικανική Federal Reserve έχει προϊδεάσει τις αγορές ότι ετοιμάζεται για αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων εντός του έτους, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας ήταν αυτή που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα από τα τέλη του περασμένου έτους, προχωρώντας σε δύο αυξήσεις επιτοκίων. Στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ έχει καθυστερήσει όσο μπορεί μια αύξηση των επιτοκίων και έχει προαναγγείλει τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων κατά της πανδημίας τον επόμενο μήνα. Οσο, όμως, εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, ενισχύονται και οι πιέσεις από τους «ιέρακες» στους κόλπους της. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτζμαν, δήλωσε χθες πως η ΕΚΤ πρέπει να σκεφτεί δύο αυξήσεις των επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους και συνέστησε μάλιστα στην τράπεζα να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Εξέφρασε, άλλωστε, την εκτίμηση πως μια «ουδέτερη» νομισματική πολιτική, όπως χαρακτηρίζεται εκείνη που δεν είναι ούτε αναπτυξιακή ούτε περιοριστική, θα ήταν αυτή με επιτόκιο 1,5%. Ο Λιθουανός ομόλογός του, Γκεντιμίνας Σίμκους, εξέφρασε την εκτίμηση ότι επιταχύνονται οι πληθωριστικές πιέσεις και αυξάνεται η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό. Λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, επανέλαβε την πάγια, έως τώρα, θέση της τράπεζας πως πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και μετά να αυξηθούν τα επιτόκια. Οπως τόνισε, «θα δούμε τα μακροοικονομικά στοιχεία και τις προβλέψεις και θα προσαρμόσουμε αναλόγως τις αγορές ομολόγων αν χρειαστεί και ύστερα θα δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αύξηση επιτοκίων».

Στο μεταξύ, πάντως, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η κλιμάκωση της κρίσης θα οδηγήσει σε νέα εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, όταν η τιμή του Brent βρίσκεται ήδη σε επίπεδα πάνω από τα 98 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια φυσικού αερίου για παράδοση Μαρτίου έχουν φτάσει στα 84,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αναπόφευκτα είναι προ των πυλών μια επιτάχυνση του πληθωρισμού που στην Ευρωζώνη έφτασε τον Ιανουάριο στο 5,1% και στις ΗΠΑ στο 7,5%. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, η Βικτόρια Σκόλαρ, επικεφαλής του τομέα επενδύσεων στη βρετανική επενδυτική πλατφόρμα Interactive Investor, προειδοποιεί πως «αν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σημειώσουν περαιτέρω άνοδο, οι κεντρικές τράπεζες ίσως αναγκαστούν να επιταχύνουν τη στροφή τους σε περιοριστική πολιτική και ίσως δούμε τον Μάρτιο διπλή αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve». Σύμφωνα, όμως, με τον Χιου Γκίμπερ, αναλυτή διεθνών αγορών στην JPMorgan Asset Management, η εντεινόμενη πίεση στις κεντρικές τράπεζες αυξάνει τις πιθανότητες να εξωθηθούν σε κάποιο σφάλμα πολιτικής. Οπως τονίζει ο ίδιος, «γνωρίζαμε πως από την αρχή του 2022 οι κεντρικοί τραπεζίτες έπρεπε να επιτύχουν μια δύσκολη ισορροπία, καθώς αν επιβάλλουν εσπευσμένα περιοριστική πολιτική θα επισπεύσουν την επιβράδυνση της οικονομίας και αν καθυστερήσουν υπερβολικά κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο του πληθωρισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή